Placek drożdżowy z jabłkami - Apfelschnecke

5 (150 ocen)

Delikatne ciasto drożdżowe z jabłkami, rodzynkami i cynamonem. Pozytywnie zakręcone ;)

Składniki:

  • 250g mleka ciepłego
    70g margaryny
    30g drożdży
    500g mąki
    75g cukru
    sól
    3-4 średnie jabłka
    3 łyżki soku z cytryny
    rodzynki
    cynamon
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Placek drożdżowy z jabłkami - apfelschnecke - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placek z jabłkami 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z 2 łyżeczkami cukru.

    W dużej misce mieszamy mąkę z solą, cukrem, wlewamy mleko z drożdżami i rozpuszczoną margarynę. Zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

    Na stolnicy ciasto wałkujemy na prostokątny placek, wierzch posypujemy obranymi, pokrojonymi cienko jabłkami, wymieszanymi z sokiem z cytryny i rodzynkami. Prószymy cynamonem.

    Placek dzielimy na 4 paski.
  • placek z jabłkami 2. Pierwszy pasek zwijamy w rulon i układamy na środku tortownicy.

    Każdym kolejnym paskiem oplatany środek, tak by utworzyły kształt ślimaka.
  • 3. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, 1700. Pieczemy około 50 minut.

    Smacznego! :)

Porady

Pod koniec pieczenia możemy przykryć placek folią aluminiową żeby wierzch się nie spiekł za bardzo.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować