Placek drożdżowy z jabłkami - apfelschnecke - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z 2 łyżeczkami cukru.
W dużej misce mieszamy mąkę z solą, cukrem, wlewamy mleko z drożdżami i rozpuszczoną margarynę. Zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Na stolnicy ciasto wałkujemy na prostokątny placek, wierzch posypujemy obranymi, pokrojonymi cienko jabłkami, wymieszanymi z sokiem z cytryny i rodzynkami. Prószymy cynamonem.
Placek dzielimy na 4 paski.
2.Pierwszy pasek zwijamy w rulon i układamy na środku tortownicy.
Każdym kolejnym paskiem oplatany środek, tak by utworzyły kształt ślimaka.
3.Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, 1700. Pieczemy około 50 minut.
Smacznego! :)
Porady
Pod koniec pieczenia możemy przykryć placek folią aluminiową żeby wierzch się nie spiekł za bardzo.
Komentarze