Placek drożdżowy z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jakiś czas temu uzbieraliśmy jabłka z prawdziwego ogrodu, takiego bez sztucznych nawozów, pielęgnowanego z miłością i pasją. Kochamy tam wracać i relaksować się w sielskim otoczeniu. Placek powstał na bazie „babcinej receptury”, jednak bez kruszonki, gdyż chcieliśmy poczuć sam smak jabłek z cynamonem…do tego rodzynki. Wierzcie, pasują wybornie…szczególnie podrasowane białym rumem :P

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    50 g rodzynek
    2 łyżki białego rumu
    2 duże jabłka
    cynamon (u nas sporo, bo lubimy)
    cukier do jabłek (smakowo)
    40 g świeżych drożdży
    2 jajka
    3 żółtka jaj
    100 g cukru
    150 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placek drożdżowy z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placek drożdżowy z jabłkami 1. Rodzynki moczymy we wrzątku z dodatkiem rumu. Odcedzamy.
    Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z cukrem i cynamonem. Dodajemy rodzynki.
    Drożdże mieszamy z łyżką cukru. Kiedy staną się płynne wlewamy letnie mleko oraz 100 g mąki. Dokładnie mieszamy by pozbyć się grudek. Odstawiamy na około kwadrans w ciepłe miejsce.
    W tym czasie jajka i żółtka ucieramy. Dodajemy do drożdży razem z przesianą mąką. Ręcznie wyrabiamy przez 20 min, po czym dodajemy rozpuszczone masło, łączymy z ciastem aż je wchłonie.
    Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na wierzch układamy jabłka z rodzynkami.
    Wkładamy do piekarnika na około 40 min. rozgrzanego do 190°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować