Placek drożdżowy z dżemem i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
1/4 szklanki mleka lekko podgrzać, dodać drożdże, łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
2.Masło roztopić, mąkę przesiać przez sitko do miski. Resztę mleka lekko podgrzać. Do mąki dodać zaczyn, mleko, jajka,cukier,cukier waniliowy i ciepłe masło. Mieszać i wyrabiać dużą najlepiej drewnianą łyżką posypując mąką. Ciasto odstawić przykryte do wyrośnięcia na ok.40 minut.
3.Kruszonka:
Składniki szybko zagnieść formując kulę i wstawić do lodówki.
4.Wyrośnięte ciasto podzielić na pół i jedną część rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto rozsmarować dżem i przykryć drugą połową ciasta. Wierzch ciasta posypać rabarbarem i kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC ok. 50 minut. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Porady
Ciasto drożdżowe podczas wyrabiania będzie trochę klejące, dlatego najlepiej użyć łyżki.
Komentarze