Placek drożdżowy z dżemem i rabarbarem

5 (155 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Mięciutkie i puszyste ciasto drożdżowe z lekko chrupiącą kruszonką z rabarbarem tworzą pyszną całość.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Do ciasta:
    1 szklanka mleka
    4 dag drożdży
    1/2 kostki masła
    5 łyżek cukru pudru
    3 szklanki mąki+ 1/4 szklanki do podsypywania
    1 cukier waniliowy
    2 jajka
    Do kruszonki:
    1/2 kostki masła
    10 dag cukru pudru
    12 dag mąki
    Do przełożenia i na wierzch ciasta:
    1 słoik dowolnego dżemu
    30 dag drobno pokrojonego rabarbaru
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Dżemy

Placek drożdżowy z dżemem i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    1/4 szklanki mleka lekko podgrzać, dodać drożdże, łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Masło roztopić, mąkę przesiać przez sitko do miski. Resztę mleka lekko podgrzać. Do mąki dodać zaczyn, mleko, jajka,cukier,cukier waniliowy i ciepłe masło. Mieszać i wyrabiać dużą najlepiej drewnianą łyżką posypując mąką. Ciasto odstawić przykryte do wyrośnięcia na ok.40 minut.
  • 3. Kruszonka:
    Składniki szybko zagnieść formując kulę i wstawić do lodówki.
  • 4. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół i jedną część rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto rozsmarować dżem i przykryć drugą połową ciasta. Wierzch ciasta posypać rabarbarem i kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC ok. 50 minut. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

Porady

Ciasto drożdżowe podczas wyrabiania będzie trochę klejące, dlatego najlepiej użyć łyżki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować