Placek drożdżowy z czereśniami , budyniem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozrabiamy z letnim mlekiem , z dodatkiem 3 łyżek cukru i 3 łyżek mąki . Odstawiamy by drożdże ruszyły .
Jajka i żółtka ubijamy z resztą cukru na puszystą masę .
Gdy drożdże podrosną , mieszamy je delikatnie z ubitymi jajkami i dodajemy mąkę . Zagniatamy elastyczne ciasto . Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione i przestudzone masło . Wyrabiamy jeszcze przez chwilę , po czym nakrywamy miskę z ciastem ręczniczkiem i odstawiamy na ok. 2 godziny do podwojenia objętości .
W tym czasie przygotowujemy budyń według przepisu na opakowaniu oraz kruszonkę : mąkę mieszamy z cukrem i zalewamy ostudzonym , roztopionym masłem , rękoma tworząc okruchy. Czereśnie drylujemy .
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia i ponownie pozostawiamy by podrosło .
Gdy ciasto urośnie wykładamy na nie ostudzony budyń , można robić packi lub skośne pasy . Na ciasto z budyniem nakładamy czereśnie , na końcu posypujemy kruszonką .
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC i pieczemy ok. 35-40 minut aż ciasto nabierze ładnego złotego koloru .
Komentarze