Placek drożdżowy z czereśniami , budyniem i kruszonką

4.5 (197 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Dodałam do placka budyń i czereśnie , wyszło smacznie , a placek nie jest dzięki temu suchy . Polecam !

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki :

    80g świeżych drożdży

    3 żółtka + 3 całe jajka

    0,5 l mleka

    1 szklanka cukru

    1 kg mąki pszennej

    120g masła



    Dodatkowo :

    1 kg czereśni



    1 budyń waniliowy

    0,5 l mleka



    1 szklanka mąki

    pół szklanki cukru

    50 g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek drożdżowy z czereśniami , budyniem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placek 1. Drożdże rozrabiamy z letnim mlekiem , z dodatkiem 3 łyżek cukru i 3 łyżek mąki . Odstawiamy by drożdże ruszyły .

    Jajka i żółtka ubijamy z resztą cukru na puszystą masę .

    Gdy drożdże podrosną , mieszamy je delikatnie z ubitymi jajkami i dodajemy mąkę . Zagniatamy elastyczne ciasto . Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione i przestudzone masło . Wyrabiamy jeszcze przez chwilę , po czym nakrywamy miskę z ciastem ręczniczkiem i odstawiamy na ok. 2 godziny do podwojenia objętości .

    W tym czasie przygotowujemy budyń według przepisu na opakowaniu oraz kruszonkę : mąkę mieszamy z cukrem i zalewamy ostudzonym , roztopionym masłem , rękoma tworząc okruchy. Czereśnie drylujemy .

    Wyrośnięte ciasto przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia i ponownie pozostawiamy by podrosło .

    Gdy ciasto urośnie wykładamy na nie ostudzony budyń , można robić packi lub skośne pasy . Na ciasto z budyniem nakładamy czereśnie , na końcu posypujemy kruszonką .

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC i pieczemy ok. 35-40 minut aż ciasto nabierze ładnego złotego koloru .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Czereśnie Drożdże Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować