Placek drożdżowy z budyniem

4.97 (205 ocen)

Te ciasto bardzo często pieczone jest w moim domu ze względu że ciasto drożdżowe długo utrzymuje swoją świeżość.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1/2 kg mąki
    - 5 dag drożdży
    - 1/2 szkl mleka
    - 4 łyżki cukru
    - 8 dag margaryny
    - 1 jajko + 1 żółtko
    - szczypta soli

    Posypka:
    - 20 dag mąki
    - 5 łyżek cukru
    - 12,5 dag margaryny

    Budyń:
    - 1 l mleka
    - 1,5 szkl. cukru
    - 1 cukier waniliowy
    - 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 4 łyżki mąki tortowej
Wystaw ocenę:

4.97 (205 ocen)

Placek drożdżowy z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl letniego mleka, dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wszystko wlać do garnka i odstawić nakryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kolejno wyrośnięte drożdże wlać do miski do pozostałych składników i wyrobić. Ciasto zostawić do wyrośnięcia a następnie ponownie przerobić. Blaszkę wysmarować tłuszczem. 1/3 ciasta rozwałkować i włożyć do blachy i nakłuć je widelcem.
  • 2. Sporządzić krem budyniowy (lub wg uznania można ugotować 3 budynie śmietankowe)
    Odlać szklankę mleka (resztę mleka zagotować) i dodać do niego: 4 łyżki mąki ziemniaczanej i 4 łyżki mąki tortowej, wymieszać dokładnie i wlać do gotującego się mleka, chwilę pogotować, przestudzić.
    Wylać do blachy.
  • 3. Sporządzić posypkę: Podane składniki wyrobić.
  • placek drożdżowy z owocami 4. Pozostałe ciasto (2/3) rozwałkować i wyłożyć na budyń. Wysypać na to pokruszoną posypkę.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 30-40min.

Porady

Do ciasta zamiast budyniu, można użyć. rabarbar, jabłka itp Wielkość blaszki do pieczenia: 24x39cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować