Placek drożdżowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Prosty i smaczny placek, posypany kruszonką. Z podanych składników wychodzą dwie blaszki.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 całych jajek i 5 żółtek
    2 szklanki mleka
    10 dkg drożdży
    olejek arakowy
    3/4 szklanki cukru
    szczypta soli
    1 kg mąki
    100 gram masła
    Kruszonka:
    2 łyżki cukru
    2 łyżki mąki
    5 dkg masła

Placek drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać, dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki oraz pokruszone drożdże. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.

    Rozpuścić masło. Jajka utrzeć z cukrem i dodać do wyrośniętego rozczynu. Wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać ciasto na jednolitą masę. Na końcu dodać roztopione masło. Zagniatać do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki.

    Wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia, a następnie podzielić je na dwie części i włożyć do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Znów zostawić do wyrośnięcia. Następnie posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką przygotowaną z cukru, mąki i masła.

    Piec przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy