Placek drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzać, dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki oraz pokruszone drożdże. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
Rozpuścić masło. Jajka utrzeć z cukrem i dodać do wyrośniętego rozczynu. Wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać ciasto na jednolitą masę. Na końcu dodać roztopione masło. Zagniatać do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki.
Wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia, a następnie podzielić je na dwie części i włożyć do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Znów zostawić do wyrośnięcia. Następnie posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką przygotowaną z cukru, mąki i masła.
Piec przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Komentarze