Placek do barszczu z pieczarkami

  • wyświetlono: 1937 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Warstwa grzybowa z pieczarek i suszonych grzybów zamknięta pomiędzy dwiema warstwami krucho-drożdżowego ciasta. Placek jest inną formą podania pasztecików do barszczu, łatwiejszą w przygotowaniu, bo nie trzeba nic sklejać.

Mniam1
  • 32 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

CIASTO:

2 szklanki mąki pszennej
25 g drożdży
2 łyżki mleka
1 szczypta cukru
1/2 szklanki śmietany
2 jajka
1/3 łyżeczki soli
1/4 szklanki oleju rzepakowego

NADZIENIE Z GRZYBÓW:

1 kg pieczarek
20 g suszonych grzybów leśnych (1 garść)
1 duża cebula
olej rzepakowy
sól
pieprz czarny

Sposób przygotowania przepisu:

Placek do barszczu z pieczarkami

  • 1. Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie na parę godzin, a następnie ugotować w tej samej wodzie.

    Pieczarki bardzo drobno posiekać w rozdrabniaczu lub zmielić. Część pieczarek można zostawić w większych kawałkach. Smażyć na patelni, aż woda z nich odparuje. Jeżeli wszystkie nie zmieszczą się na patelni należy zrobić to w kilku turach. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę drobno pokrojoną w kostkę. Smażyć, aż się lekko przyrumieni. Dodać posiekane na bardzo drobne kawałki grzyby leśne i wymieszać z pieczarkami. Całość doprawić solą i pieprzem czarnym. Odstawić do wystudzenia.
  • 2. Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem i cukrem. Śmietanę rozmieszać z jajkami i wlać do przesianej mąki z solą i olejem. Wlać również drożdże i zagnieść ciasto. Chwilę wyrabiać, po czym przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
  • 3. Jak ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na pół. Z każdej części rozwałkować prostokąt o wielkości formy 21 x 30 cm. Formę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Włożyć pierwsze ciasto, rozsmarować warstwę grzybów, wyrównać i nałożyć drugi kawałek ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu na godzinę. Przed włożeniem do piekarnika wierzch posmarować mlekiem. Piec przez 40 minut w 180 *C.
    Placek pokroić jak całkiem wystygnie.
    Smacznego :)

Porady

Im drobniej pokrojone(zmielone) pieczarki, tym mniej ich wypada podczas krojenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkiciasto drożdżowegrzybypasztecikibez mięsadania wegetariańskieDANIA Z GRZYBAMIdodatki do barszczuprzepis_miesiąca1000Boże narodzienie

Komentarze

Podobne przepisy

marchewka z groszkiem

Dodane przez: Karolina Klimczak

Marchewka z groszkiem do drugiego

zdrowa i szybka do drugiego

Pieczone buraki z orzechami włoskimi do obiadu

Dodane przez: ewaeu

Pieczone buraki z orzechami włoskimi do...

Pyszny dodatek do obiadu. Polecam.

Marchewka z groszkiem do obiadu

Dodane przez: kuchenny świat

Marchewka z groszkiem do obiadu

Marchewka z groszkiem na ciepło,...

Siekańce drobiowe z pieczarkami

Dodane przez: ewaeu

Siekańce drobiowe z pieczarkami

Pyszny dodatek do obiadu.

Buraczki z jabłkiem do obiadu

Dodane przez: Gregorhspeed

Buraczki z jabłkiem do obiadu

Przepyszny dodatek do obiadu

Kapusta kiszona z pieczarkami

Dodane przez: anka1988

Kapusta kiszona z pieczarkami

Kapustę pod taką postacią zazwyczaj...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE