Placek do Barszczu

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kiedy mamy uroczysty obiad najlepszy jest wtedy barszcz podany w bulionówkach, a jako dodatek możemy podać ten pyszny placek.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Wymiary formy:
    długość - 34 cm
    szerokość - 24 cm
    wysokość - 7,5 cm

    Składniki na ciasto:
    • 10 łyżek mąki pszennej
    • Kostka margaryny
    • 5 żółtek
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • 1 opakowanie zupy ogonowej
    • 1 łyżka śmietany 18 %
    Składniki na farsz:
    • Cebula
    • ½ kg mięsa mielonego
    • ½ kg pieczarek
    • 2 kostki rosołowe
    • Jajko
    • 1/3 szklanki bułki tartej
    • 5 jajek ugotowanych na twardo
    • Sól
    • Pieprz
    • Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placek Paszteciki

Placek do barszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i wyrabiamy, dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę, zapiekamy 15 minut w 180°C.
  • farsz 2. W tym czasie robimy farsz: cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.
    Do cebuli dodajemy starte na tarce o dużych oczach pieczarki oraz kostki rosołowe.
    Doprawiamy pieprzem oraz solą, studzimy.
  • mięso 3. Mięso przekładamy do miski, solimy, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą, starte na tarce ugotowane jajka oraz ostudzone grzyby.
  • farsz 4. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wykładamy na podpieczony placek.
  • placek 5. Drugie placek rozwałkowujemy i układamy na wierzch.
    Pieczemy 30 minut w 180°C.
  • placek 6. Po upieczeniu dowolnie kroimy i podajemy z barszczem.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować