225 g margaryny
10 dag czekolady deserowej
30 dag mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag cukru
150 ml kwaśnej śmietany
2 jajka
do polewy:
2 łyżki śmietany
25 dag margaryny)
10 dag czekolady mlecznej
10 dag czekolady deserowej
Placek czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondelka wlać 150 ml wody, dodać czekoladę i margarynę. Na małym ogniu wszystko roztopić często mieszając.
2.Do miski wsypać mąkę, proszek i cukier. Wlać wystudzoną masę czekoladową.Dokładnie wymieszać mikserem. Dodać śmietanę.Na koniec dodać ubite jajka. Wymieszać mikserem na małych obrotach.
Wlać do formy (30x20) wyłożonej pergaminem. Piec ok.40 min 190 st.
3.Do rondelka wlać 6 łyżek wody, czekoladę deserową i mleczną, margarynę. Dodać śmietanę. Roztopić na małym ogniu.
4.Wystudzoną polewę nałożyć na ciasto. Wstawić do lodówki.
Komentarze