PLACEK budyniowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Placek o smaku śmietankowym a jeszcze lepiej waniliowym jest bardzo smacznym ciastem. Szczególnie dobrym do popołudniowego podwieczorku lub kawy.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO
    1 kostka margaryny
    1 szklanka cukru
    4 jaja
    1 szklanka mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka kartoflanki

    BUDYNIE - 2 budynie (każdy na 1 litr mleka - bez cukru !) śmietankowe lub waniliowe

    JABŁKA - 1 kg kwaśnych jabłek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek

Placek budyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • PLACEK budyniowy. 1. Wykonanie :

    Z podanych po kolei składników zagnieść ciasto. Połowę z tego ciasta położyć na blasze. Widelcem wykonać na całej powierzchni dziurki. Jabłka myjemy pod bieżącą wodą i obieramy ze skórki. Dalej na tarce warzywnej o dużych oczkach ścieramy jabłka i odciskamy ze soku. Jabłka wykładamy na cieście. Dwa budynie bez cukru gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Lekko przestudzony, ale ciepły budyń wykładamy na jabłka. A na koniec rwiemy drugą połowę ciasta. Ciasto pieczemy przez ok. 40 min. / 180 ° C.

    SMACZNEGO !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować