smaczna przekąska- pizza inaczej bo jako pizzeriny, slimaczki smacznie nadziane -polecam.
60 min
Dla 5 osób
Średni
Składniki:
Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanka ciepłego ale nie goracego mleka
25g świeżych drożdży
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczka soli
1/2 łyzeczki suszonej bazylii
Dodatki:
około 50 g salami delikatesowe
kilka plastrów sera topionego gouda
100g startego sera żóltego
garśc pomidorków koktajlowych
4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
zioła do pizzy, czosnek granulowany, pieprz
oraz
świeży posiekany szczypiorek
Pizzowe zawiańce z salami, serem i pomidorkami koktajlowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy w misce z cukrem i solą, na koniec wlewamy olej.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i dodajemy miski. Z tych składników wyrabiamy ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy , kroimy na pasy o szerokości około 4- 5 cm.
Kazdy pas ciasta smarujemy koncentratem, posypujemy przyprawami, układamy najpierw salami a następnie układamy kawałki sera topionego i posypujemy serem żóltym Zwijamy w rulon i kroimy delikatnie nożem w kilkucentymetrowe plastry .
Każdy kawałek ciasta z nadzieniem układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , na wierzchu układamy kawałki pomidorków koktajlowych i delikatnie oprószamy je startym serem żółtym.
Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut.
Po upieczeniu pizzeriny oprószamy świeżym posiekanym szczypiorkiem,
smacznego:)
Komentarze