Pizzowe ślimaczki do odrywania.

5 (199 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wspaniała przekąska na każdą imprezę. Sukces murowany!! :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto
    1 szklanka ciepłej wody
    25 g świeżych drożdży
    1/3 szklanki oleju
    1 płaska łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki cukru
    1 jajko
    3,5 szklanki mąki pszennej

    Nadzienie:
    sos pomidorowy
    10 dag startego żółtego sera
    15 dag duszonych pieczarek z cebulką
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Bułki Przystawki Pizza Przekąski

Pizzowe ślimaczki do odrywania. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z drożdży, cukru, soli, szklanki mąki i ciepłej wody robię zaczyn. Odstawiam miskę z rozczynem na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodaję resztę składników i wyrabiam ciasto. Powinno odchodzić od dłoni i miski. Miskę z ciastem przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
    Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować sosem, posypać serem, wyłożyć pieczarkami i zawinąć (jak makowca wzdłuż krótszego boku). Kroić plastery na ok. 3cm i układać na blaszce wyłożonej papierem (w pierwotnej wersji autorka pisze, żeby układać kawałki w tortownicy, ja natomiast zrobiłam to na normalnej podłużnej blaszce). Ślimaczki posmarować rozmąconym jajkiem, piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku na złoty kolor. Wcinać na ciepło lub na zimno najlepiej z super tuczącymi sosami :))
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować