Pizzowe ślimaczki do odrywania. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Z drożdży, cukru, soli, szklanki mąki i ciepłej wody robię zaczyn. Odstawiam miskę z rozczynem na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodaję resztę składników i wyrabiam ciasto. Powinno odchodzić od dłoni i miski. Miskę z ciastem przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować sosem, posypać serem, wyłożyć pieczarkami i zawinąć (jak makowca wzdłuż krótszego boku). Kroić plastery na ok. 3cm i układać na blaszce wyłożonej papierem (w pierwotnej wersji autorka pisze, żeby układać kawałki w tortownicy, ja natomiast zrobiłam to na normalnej podłużnej blaszce). Ślimaczki posmarować rozmąconym jajkiem, piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku na złoty kolor. Wcinać na ciepło lub na zimno najlepiej z super tuczącymi sosami :))
Komentarze