Pizzowe ślimaczki

5 (201 ocen)

  • 30 min

Tradycyjna pizza w zakręconym wydaniu. Idealne danie na zakąski w czasie przyjęcia, smakują zarówno na zimno jak i na gorąco.

  • 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    - 4 - 5 szkl mąki
    - 5 dag drożdży
    - 1 szkl letniego mleka
    - 1 szkl letniej wody
    - szczypta cukru
    - szczypta soli
    - pół szklanki oleju

    Nadzienie:
    - 4 duże pieczarki
    - 1 cebula
    - 200 g szynki
    - 4 ząbki czosnku
    - 200 g sera żółtego do posypania
    - pół słoiczka koncentratu pomidorowego
    - pieprz ziołowy, papryka słodka
Wystaw ocenę:

5 (201 ocen)

Pizzowe ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mleka dodaj drożdże oraz część mąki. Wymieszaj i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Dodaj resztę składników i wyrabiaj. Ciasto ma być elastyczne i nie kleić się do rąk.
  • 3. Postaw w ciepłym miejscu na pół godziny.
  • 4. W tym czasie należy zeszklić na oleju cebulkę oraz pieczarki. Dodaj zmiażdżony czosnek, szynkę, koncentrat i przyprawy. Smaż kilka minut.
  • 5. Ciasto podziel na 4 części i każdą wałkuj cienko na podłużny placek.
  • 6. Posmaruj częścią przygotowanego farszu i zwiń wzdłuż dłuższego boku.
  • Pizzowe ślimaczki 7. Pokrój w krążki o szerokości ok. 2cm i na każdym z nich umieść starty ser.
  • Pizzowe ślimaczki 8. Ułóż na natłuszczonej blaszce w 2cm odstępach i wstaw do nagrzanego do 200C piekarnika.

Porady

Nadzienie można modyfikować, wedle uznania ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mięso Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować