Pizzowe paluchy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Bułeczki, które z pewnością polubią wszyscy fani pizzy.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    3 szklanki mąki
    7 g drożdży suszonych
    2 łyżki oleju słonecznikowego
    300 ml wody
    szczypta cukru
    szczypta soli
    1 łyżeczka bazyli
    1 łyżeczka oregano

    Sos:
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki ketchupu pikantnego
    1 łyżeczka czosnku
    1 łyżeczka bazyli i oregano

    Nadzienie:
    ok. 400 g sera Gouda
    ok. 300 g szynki

Pizzowe paluchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) Do miski wsypać przesianą mąkę, suche drożdże, cukier, sól, zioła oraz wlać olej , wodę i wymieszać na jednolite ciasto. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do momentu podwojenia objętości.
  • 2. Ser zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach, szynkę pokroić na cieniutkie paseczki.
  • 3. Wymieszać koncentrat z ketchupem i przyprawami.
  • 4. Gdy ciasto wyrośnie podzielić ja na 2 części. Każdą część rozwałkować na grubość ok. 1 cm.
  • 5. Jeden blat posmarować sosem, posypać szynką i serem. Nałożyć drugi blat i docisnąć. Pokroić w pasy i każdy pas lekko okręcić by powstał świderek.
  • 6. Każdy paluch posypać na wierzch serem.
  • 7. Piec w 230*C przez ok. 18 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy