Pizzowe muffinki faszerowane pieczarkami

4.5 (160 ocen)

  • 15 min

Idealne muffinki dla osób, które lubią pizzowe klimaty. Muffinki na wytrawnie są idealne dla tych, którzy nie mają czasu albo poprostu mają tzw. lenia :P Szybkie i łatwe.Można je przygotować Z farszem pieczarkowym i z szynką ale wyśmienicie smakują również bez nadzienia.POLECAM naprawdę ! ;)

  • 15 min

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 marchewka surowa (starta na tarce o średnich oczkach)
    150 g żółtego sera (starty na tarce o średnich oczkach)
    5 łyżek oleju lub oliwy z oliwek
    220 ml mleka
    2 jajka
    pół łyżeczki soli
    przyprawy do smaku np. przyprawa uniwersalna, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka w proszku, oregano lub bazylia, ewentualnie zioła prowansalskie (wedle uznania)
    szynka, papryka (jeśli chcemy urozmaicić)

    Farsz:
    ok. 7 średnich pieczarek (same kapelusze)
    2 cebule

    Dodatkowo:
    30 g sera żółtego (starty na tarce o średnich oczkach)
    papryka w proszku do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Pizzowe muffinki faszerowane pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    MOŻNA ZROBIĆ ALE NIE TRZEBA, z farszem jest wersja poprostu bogatsza i to zajmie już o około 20 min. więcej !
    Pieczarki obieramy, kroimy w niezbyt małe kwadraciki.
    Cebulę obieramy i również kroimi w kostkę. Pieczarki i cebulkę dusimy ok. 10 minut doprawiając do smaku. Wykładamy na durszlak, aż ociekną z wody. Przechodzimy do muffin.
  • 2. Muffinki :
    1) W jednym naczyniu wymieszać składniki suche (jeśli dodajemy szynkę, to kroimy ją w plasterki i później na kwadraciki i dodajemy ją do składników suchych).
    2) W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre (tu dodajemy startą marchewkę i ser oraz jeśli dodajemy paprykę to również do mokrych).
    3)Wlać składniki mokre do składników suchych szybko mieszając trzepaczką.
    4) Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Jeśli robimy wersję bez farszu (również przepyszna) to nakładamy ciasto do 3/4 wysokości papilotki lub ciut wyżej. Jeśli robimy wersję z farszem: nakładamy jedną łyżkę ciasta rozprowadzając go, aby zakrył dno papilotki. Nakładamy 1,5 łyżeczki farszu pieczarkowego, następnie ok. 1,5 łyżki ciasta muffinowego. Farsza starajmy się tak nakładać, aby nie dotykał ścianek ciasta, tak samo przykrywając go, starajmy się, aby pozostał W ŚRODKU.
    5) Na wierzch pozypujemy startym serem, posypujemy papryką i ew. oregano
  • 3. Pieczenie:
    Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut (trzeba obserwować)
    w tem. pierwsze 10 min. 175 stopni, następnie zwiększając do 190 stopni. Muffiny mają mieć u góry tzw. skorupkę. Mają chrupać :)

Porady

Polecam piec te muffinki w silikonowych foremkach, ponieważ w papierowych ciężko się je odrywa od ścianek. Wędlinkę- jeśli już takie muffinki chcemy zrobić, możemy zastąpić z powodzeniem kabanosami pokrojonymi w plastry. Pyszne na gorąco ale i na zimno również. Doskonałe jeśli wpadną niezapowiedziani goście.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować