Pizzeryjki z pomidorami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Smakują wybornie.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    Mąka pszenna 2 szklanki
    Drożdże 3 dag
    Smalec 5 dag
    Jajko 1 szt.
    Sól do smaku
    Letnia woda ½ szklanki
    Tłuszcz do formy
    Składniki na farsz:
    Ser żółty 20 dag
    Pomidory ½ kg
    Sól i pieprz do smaku
    Czosnek do smaku
    Bazylia suszona do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski Ser

Pizzeryjki z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozkruszone drożdże wymieszać z mąką, wodą, szczyptą soli i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie dodać, rozpuszczony i ostudzony smalec, żółtko jaja i jeszcze raz dokładnie wyrobić ciasto i odłożyć do ponownego podrośnięcia. Gotowe ciasto podzielić na równe kawałki tak aby nam wyszły równe pizzeryjki. Każdy kawałek rozwałkować, posmarować białkiem jaja i ułożyć w natłuszczonej formie. Podwyższyć dłonią brzegi na placuszkach, ułożyć obrane ze skórki pomidory, posypać przyprawami i startym serem. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut. Podawać z ketchupem lub pesto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować