Składniki na ciasto:
Mąka pszenna 2 szklanki
Drożdże 3 dag
Smalec 5 dag
Jajko 1 szt.
Sól do smaku
Letnia woda ½ szklanki
Tłuszcz do formy
Składniki na farsz:
Ser żółty 20 dag
Pomidory ½ kg
Sól i pieprz do smaku
Czosnek do smaku
Bazylia suszona do smaku
Pizzeryjki z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozkruszone drożdże wymieszać z mąką, wodą, szczyptą soli i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie dodać, rozpuszczony i ostudzony smalec, żółtko jaja i jeszcze raz dokładnie wyrobić ciasto i odłożyć do ponownego podrośnięcia. Gotowe ciasto podzielić na równe kawałki tak aby nam wyszły równe pizzeryjki. Każdy kawałek rozwałkować, posmarować białkiem jaja i ułożyć w natłuszczonej formie. Podwyższyć dłonią brzegi na placuszkach, ułożyć obrane ze skórki pomidory, posypać przyprawami i startym serem. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut. Podawać z ketchupem lub pesto.
Komentarze