Pizzeryjki na panieński wieczór

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Smakują wybornie.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    Mąka pszenna 1 kg
    Ciepłe mleko ½ szklanki
    Olej 1 szklanka
    Drożdże 10 dag
    Cukier 1 łyżka
    Jajka 2 szt.
    Proszek do pieczenia 1 łyżka
    Sól 1 płaska łyżka
    Składniki na farsz:
    Pieczarki ½ kg
    Papryka czerwona 1 szt.
    Cebula szalotka 1 szt.
    Pomidor mięsisty 2 szt.
    Ser żółty 20 dag
    Sól i pierz do smaku
    Zioła prowansalskie
    Żółtko jaja 2 szt.
    Śmietana 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Pizzeryjki na panieński wieczór - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Drożdże utrzeć z cukrem i dokładnie wymieszać w ciepłym mleku. Następnie wsypać mąkę, dodać resztę składników i wyrobić ciasto rękę przez 15 minut i odstawić na chwilę do podrośnięcia. Na stolnicy wysypanej mąką kształtować ręką pizzeryjki tworząc brzegi. Po czym nakładać przygotowany farsz, posypać startym serem. Brzegi pizzeryjki posmarować żółtkiem wymieszanym ze śmietaną i posypać ziołami prowansalskimi. Ponownie odłożyć do podrośnięcia. Wstawić od piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 25 minut do zrumienienia.
    Wykonanie farszu:
    Pieczarki, paprykę, szalotkę oczyścić, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Następnie ostudzić, dodać pokrojone w kostkę pomidory, przyprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Papryka Pieczarki Szalotka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować