Pizzerki z kurczakiem i leśnymi grzybami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

To taka mniejsza wersja pizzy, w tym roku grzyby obrodziły więc wykorzystałam je także do niej.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
    20 g świeżych drożdży
    3 łyżki oliwy
    pół łyżeczki soli
    łyżeczka cukru
    ok 1 szkl. ciepłej wody
     
    Dodatkowo;
    50 dag grzybów leśnych
    3 łyżki przecieru pomidorowego
    1 cebula
    2  ugotowane udka z kurczaka
    pół szklanki zielonego groszku
    bazylia, oregano, sól
    15 dag sera żółtego
    rukola i świeża bazylia do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pizzerki z kurczakiem i leśnymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie i wkruszamy drożdże. Wsypujemy sól, cukier i zalewamy odrobiną wody. Zostawiamy aby nieco podrosły. Po tym czasie dolewamy oliwę, pozostałą wodę i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na około godzinę aby podrosło.
     
    Cebulę siekamy i podsmażamy na łyżce oleju, mieszamy z koncentratem pomidorowym. Możemy dodać trochę ziół do smaku. Grzyby oczyszczamy, kroimy w talarki i smażymy na łyżce oleju aż zmiękną. Doprawiamy do smaku, studzimy.
    Mięso oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki.
     
    Ciasto dzielimy na porcje , wałkując długie paski. Każdy smarujemy koncentratem. Następnie kładziemy kurczaka, grzyby i posypujemy groszkiem. Po wierzchu oprószamy ziołami i wkładamy do piekarnika na około 8 min.
    Po tym czasie posypujemy żółtym serem. Wkładamy tylko do czasu aż ser się rozpuści.
    Podajemy z sosem czosnkowym lub pomidorowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować