PIZZERKI NA SZYBKO

0 (0 ocen)

Prosty i szybki sposób na podwieczorek.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE;

    3 SZKL MĄKI
    1 SZKLANKA CIEPŁEJ WODY
    2 ŁYŻKI OLIWY
    1 ŁYŻECZKA SOLI
    5 DAG DROŻDŻY

    DODATKI;

    SER ŻÓŁTY
    SZYNECZKA
    CEBULKA
    OLIWKI

Pizzerki na szybko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i oliwie, dodać mąkę i sól .
  • 2. Wyrobić gładkie ciasto ,tak żeby odchodziło od ręki .
  • 3. Ciasto odstawić do wyrośnięcia , tak żeby podwoiło swoją objętość.
  • 4. wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę ,wałkować , wykrawać kwadraty lub dowolne kształty .
  • 5. Każdy kwadrat smarujemy ketchupem , następnie układamy szyneczkę pokrojoną w kwadraciki lub w całości jak wolicie , na szynkę cebulkę , oliwki i posypujemy serem żółtym.
  • 6. Piec w temp. 190 st. około 20 minut ( ja piekę z termo obiegiem 15 minut )
    wtedy czas pieczenia jest krótszy

Porady

Jeśli chcecie żeby wasze ciasto szybko wyrosło ustawcie miskę przykrytą ściereczką nad garnkiem z ciepłą wodą , naprawdę szybko wam wyrośnie .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy