Pizzeriny łódki z pomidorami i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy rozpuszczone drożdże, sól oraz olej. Wyrabiajmy ciasto około 5 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
2.Cebulę kroimy w piórka i szklimy na oliwie. Pomidory kroimy w plastry. Ser ścieramy na tarce.
3.Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość 5mm. Nożem kroimy ciasto w romby. Kawałki ciasta układamy na blaszce. Na ciasto nakładamy porcję cebuli, plasterki pomidora oraz starty ser. Wierzch oprószamy solą, pieprzem i bazylią.
4.Pieczemy około 20 minut w temperaturze 210 stopni.
Komentarze