Pizzeriny łódki z pomidorami i bazylią

0 (0 ocen)

  • 50 min

Są chrupiące i smaczne. Warto je przygotować.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    20g świeżych drożdży,
    150 ml letniej wody,
    1,5 szklanki mąki,
    1 płaska łyżeczka cukru,
    1/2 łyżeczki soli,
    2 łyżki oleju,
    Dodatkowo:
    3 pomidory,
    3 cebule,
    50g sera żółtego,
    1/2 łyżki suszonej bazylii,
    sól,
    pieprz,
    oliwa do smażenia.

Pizzeriny łódki z pomidorami i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy rozpuszczone drożdże, sól oraz olej. Wyrabiajmy ciasto około 5 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na oliwie. Pomidory kroimy w plastry. Ser ścieramy na tarce.
  • 3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość 5mm. Nożem kroimy ciasto w romby. Kawałki ciasta układamy na blaszce. Na ciasto nakładamy porcję cebuli, plasterki pomidora oraz starty ser. Wierzch oprószamy solą, pieprzem i bazylią.
  • 4. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 210 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy