Pizzerinki ze szpinakiem

4.5 (168 ocen)

Trochę inna wersja pizzy, ale równie smaczna.

Składniki:

  • Ciasto:

    300 g mąki
    20 g drożdży świeżych
    1 łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżki oliwy z oliwek
    3/4 szklanki ciepłej wody

    Sos śmietanowy:

    1 duża cebula lub 2 małe
    ząbek czosnku
    łyżka oleju
    1/2 szklanki śmietany - u mnie pół na pół 36 i 12%
    sól, pieprz do smaku
    zioła prowansalskie

    Dodatkowo:

    50 g szynki
    60 g sera
    około 250 g szpinaku
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pizzerinki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto. Drożdże wymieszać z cukrem i częścią wody. Do miski wsypać mąkę, dodać rozczyn, oliwę, sól i resztę wody. Wszystko razem wymieszać i zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić pod przykryciem do wyrastania, na około 1-1,5 godziny.
  • 2. Przygotować sos. Pokrojoną w kostkę cebule podsmażyć na oleju. Następnie dodać posiekany ząbek czosnku i smażyć chwilę. Dodać śmietanę, mieszać, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami.
  • 3. Szpinak podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Doprawić solą i pieprzem.
    Szynkę pokroić na drobną kostkę.
    Ser zetrzeć na tarce.
  • 4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Uformować kulki i każdą cześć rozwałkować na niewielki placuszek. Na każdy placuszek kłaść sos śmietanowy, szynkę i szpinak. Wszystko posypać serem. Piec około 20 minut w 200 stopniach.

Porady

Pizzerinki warto przykryć folią, by szpinak się nie wysuszył. Przykrywamy tak, by boki ciasta zostały lekko odsłonięte.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować