PIZZERINKI ZE ŚLEDZIEM i ŻURAWINĄ

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dziś przepis na nietypowe pizzerinki...bo ze śledziem i suszoną żurawiną. Podejrzewam, że większość z Was w tym momencie wykrzywiła się z myślą, że to nie może być dobre. A tu Was zaskoczę

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    1 op. suchych drożdży
    1 szklanka ciepłej wody
    1/2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oliwy z oliwek
    Dodatki:
    1 filet śledziowy w oleju
    1 cebula czerwona
    kilka żurawin suszonych
    200 g sera żółtego
    ketchup
    majeranek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pizzerinki

Pizzerinki ze śledziem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiewamy przez sito do miski. Mieszamy z solą, cukrem i suchymi drożdżami. Dodajemy powoli ciepłą wodę i zagniatamy ciasto na jednolite i gładkie. Na końcu dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto przez około 10 min., aż będzie elastyczne i będzie odchodziło od dłoni. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
  • 2. Dodatki:
    Fileta śledziowego odsączamy z oleju i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i koimy na piórka. Żurawinę kroimy na mniejsze kawałki. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • 3. Pizzerinki:
    Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą część formujemy dłońmi na kształt koła. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie smarujemy ciasto ketchupem i układamy dodatki: cebulę w piórkach, kawałki śledzia, żurawiny suszonej i całość posypujemy startym serem. Wierzch możemy posypać majerankiem. Pizzerinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować