Pizzerinki z wędliną i cebulką

0 (0 ocen)

Chodziła za mną pizza, ale nie miałam wystarczającej ilości składników do jej przygotowania. I tak oto powstały smaczny pizzeriny.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    30 g drożdży
    1 szklanka letniej wody
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    4 łyżki oleju
    Wierzch:
    4 cebule
    Oliwa z oliwek
    Sól
    Pieprz
    Keczup
    Przyprawa Pomidor, Oregano, Chilli
    10 plastrów wędliny

Pizzerinki z wędliną i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i sól. Wlewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy do mąki. Wszystko zagniatamy na gładką masę. Odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto podwoi swoją objętość.
    Cebulę kroimy w piórka i dusimy na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Wędlinę kroimy w paseczki.
    Ciasto rozwałkowujemy na opruszonej mąką stolnicy. Wycinamy koła o średnicy 14 cm. Każde z nich smarujemy keczupem. Obsypujemy przyprawą Pomidor, Oregano, Chili. Układamy kawałki wędliny. Na wierzch nakładamy cebulkę.
    Pizzerinki pieczemy przez 10 minut w 220*C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy