Pizzerinki z szynką i warzywami

  • wyświetlono: 777 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Chrupiące mini pizze z szynką i warzywami.

22885967_1490006861084357_6603409112411166891_n
  • 60min

Składniki

Na 6 sztuk


Ciasto:

- mąka - 200 g
- letnia niegazowana woda mineralna - 125 ml
- drożdże - 20 g
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
- gruba sól morska - 1 łyżeczka
- woda - 1 łyżeczka
- cukier puder - 1 szczypta




Farsz:

- czerwona papryka - 1 szt
- wędlina - 150 g
- kukurydza - 150 g
- cebula - 2 szt
- suszone oregano - 1 szczypta
- olej - 2 łyżki




Sos:

- pomidory w puszce - 1 op
- oliwa - 2 łyżki
- czosnek - 1 ząbek
- bazylia - 1 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania przepisu:

Pizzerinki z szynką i warzywami

  • 1.
    Sos:

    Na patelnię wlewamy oliwę.

    Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

    Wrzucamy pomidory.

    Doprawiamy solą i podgrzewam aż pomidory się rozpadną.

    Kiedy pomidory będą już " kremowe " dodajemy oregano i bazylię.

    Dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze odrobiną soli.



    Ciasto:


    Mąkę przesiewamy na stolnicę.

    W letniej wodzie mineralnej rozpuszczamy drożdże razem z cukrem.

    Sól zalewamy łyżką wody i odstawiamy na około 3 minuty.

    Do mąki na stolnicy wlewamy drożdże, wodę z moczenia soli oraz oliwę z oliwek.

    Zagniatamy szybko luźne ciasto.

    Przykryj ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.

    Dzielimy na 6 małych części i formujemy placuszki oprószając dłonie mąką.

    Kładziemy na blasze wyłożone papierem do pieczenia , przykrywamy i odstawiamy jeszcze na ok. 40 minut.



    Farsz:

    Cebulę kroimy w krążki.

    Wędlinę kroimy w paseczki.

    Paprykę kroimy w kosteczkę.

    Kukurydzę odsączamy z zalewy.

    Na patelni rozgrzewamy olej.

    Lekko złocimy cebulę ... dodajemy wędlinę.

    Chwilę razem podsmażamy.




    Całośc :

    Ciasto smarujemy sosem pomidorowym
    ( ja posmarowałam bardzo cienko , gdyż tak lubię , Wy możecie śmiało dodac więcej ).

    Układamy wędlinę i warzywa.

    Posypujemy oregano.

    Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 250 stopni.

    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylapizzapizzerinki

Komentarze

Podobne przepisy

Krokiety z chleba tostowego z serem i szynką

Dodane przez: MonikaW

Krokiety z chleba tostowego z serem i szynką

Błyskawiczne krokiety z serem i...

Chlebek z szynką, serem i masłem ziołowym

Dodane przez: ankad21

Chlebek z szynką, serem i masłem ziołowym

Szynka, ser, masełko i zioła -...

image-14r6w7h

Dodane przez: malaa150

Krokiety z chleba tostowego z serem i szynką

Pyszne, niebanalne krokiety !

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Chleb z serem , szynką i siemieniem

To bardzo smaczny chleb, długo...

Drożdżowe serduszka z szynka i serem

Dodane przez: beciiaaa

Drożdżowe serduszka z szynka i serem

To takie moje calzone w kształcie...

Warzywniaki

Dodane przez: akrobatka22

Warzywniaki - bułeczki z kaszą jęczmienną...

Zwykłe bułeczki pszenne nadziane...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE