Pizzerinki z szynką i papryką

0 (0 ocen)

Moje dzieci były zachwycone tymi bułeczkami. Można je zrobić z dowolnymi składnikami.

Składniki:

  • Ciasto:
    50 g drożdży
    łyżeczka cukru
    łyżeczka soli
    2,5 szklanki mąki
    łyżeczka oleju
    szklanka ciepłej wody

    Dodatki:
    20 dag szynki
    papryka konserwowa
    1 cebula
    10 dag sera żółtego
    10 dag sera mozzarella
    oregano
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżeczki oleju
    łyżeczka ziół prowansalskich
    3 łyżki wody
    1 białko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pizza Pizzerinki

Pizzerinki z szynką i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do szklanki ciepłej przegotowanej wody wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę soli, cukru i dokładnie mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Następnie do mąki dodajemy zaczyn, olej i wszystko dokładnie wyrabiamy aż masa zacznie odchodzić od ręki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie dzielimy je na 6 części każdą z nich lekko rozwałkowujemy.
  • 2. Koncentrat mieszamy z wodą, olejem i ziołami. Paprykę konserwową kroimy w paski, cebulę w kostkę a szynkę w trójkąty. Oba sery ścieramy na tarce o dużych oczkach. Placki smarujemy sosem pomidorowym wykładamy cebulę, szynkę i paprykę, następnie brzegi smarujemy białkiem. Pizzerinki kładziemy na blaszce wysmarowanej margaryną i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 C i pieczemy 15 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy serem żółtym. Po upieczeniu posypujemy oregano.

Porady

Pizzerinki w czasie pieczenia szybko rosną więc na blachę wykładamy maksymalnie 4 sztuki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować