Pizzerinki z sosem jogurtowo-koperkowym,tuńczykiem i szparagami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pizzę ulielba większość z nas a przygotowana z pysznymi dodatkami potrafi skraść nawet najwybredniejsze podniebienie ;)
Puszyste ciasto z dodatkiem aromatycznej bazylii oraz delikatny sos jogurtowy z mnóstwem świeżego kopru oraz pikantnego czarnego pieprzu który idealnie pasuje nadając lekkiej pikanterii.
Jajko dodatki delikatna mozzarella, soczysty tuńczyk , zielone szparagi,soczysty pomidor oraz chrupiąca papryka.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    500g. mąki pszennej
    7g. suchych drożdży
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki cukru
    1 czybata łyżka suszonej bazylii
    3 łyżki oleju rzepakowego
    3/4 szklanki przegotowanej,letniej wody
    Sos jogurtowo-koperkowy:
    250ml jogurtu naturalnego gęstego
    1/2 pęczka kopru
    1 łyżeczka czarnego pieprzu
    Dodatki:
    200g. tartej mozzareli
    280g. tuńczyka w sosie własnym ( waga po odsączeniu)
    6-8 zielonych szparagów
    4 plastry pomidora
    1/2 małej, czerwonej papryki
    listki świeżego szpinaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos jogurtowy Pizza Pizzerinki

Pizzerinki z sosem jogurtowo-koperkowym,tuńczykiem i szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Do mąki wsypać drożdze, sól, cukier i bazylię, wymieszać.
    Wlać olej oraz wodę.
    Wyrobić dłońmi gładkie, elastyczne ciasto.
    Odstawić na 1 godz. do podwojenia objętości.
  • 2. Sos jogurtowo-koperkowy: Umyty, osuszony koperek posiekać drobno.
    Jogurt wymieszać z koprem oraz czarnym pieprzem.
  • 3. Dodatki:Szparagi gotować 3 min we wrzątku z solą i cukrem, odcedzić, pokroić na małe kawałki.
    Pomidora pokroić w plastry, paprykę w kostkę.
    Tuńczyka odsączyć z zalewy.
  • 4. Ciasto podzielić na 4 części, z każdego kawałka uformować okrągłego placka.
    Kawałki ciasta posmarować sosem jogurtowo-koperkowy, posypać mozzarellą.
    Na środek ułożyć plaster pomidora,oraz główkę szparaga.
    W koło ułożyć kawałki papryki oraz resztę szparagów, posypać ponownie odrobiną mozzarelli.
  • 5. Piec 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 200st.
    Podawać z dodatkiem świeżych liści szpinaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella Pomidor Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować