Pizzerinki z rzodkiewkowym pesto, szynką parmeńską i oliwkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Postanowiłam wykorzystać liście rzodkiewki i przygotowałam z nich pyszne zielone pesto, które następnie posłużyło mi jako sos do pizzerinek. Kolorowe pizzerinki z rzodkiewkowym pesto, oliwkami, szynką parmeńską i pomidorkami to smakowita przekąska.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1) 20 g świeżych drożdży
    2) 400 g mąki pszennej
    3) 220 ml ciepłej wody
    4) łyżeczka soli
    5) łyżeczka cukru
    6) 30 g oliwy lub oleju
    Pesto:
    1) 60 g liści rzodkiewek
    2) garść listków bazylii
    3) 100 g parmezanu
    4) 5 łyżek pestek słonecznika
    5) pieprz czarny świeżo mielony
    6) 1,5 łyżeczki przyprawy warzywnej do potraw
    7) 130 g oliwy lub oleju rzepakowego
    Dodatki:
    1) ok. 12 szt. pomidorków koktajlowych
    2) kilka łyżek czarnych oliwek
    3) kilka łyżek startego sera żółtego
    4) ok. 80 g szynki parmeńskiej pokrojonej w cienkie plasterki
    5) dwie garście rukoli
    6) oliwa lub keczup do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pesto Pizza Pizzerinki

Pizzerinki z rzodkiewkowym pesto, szynką parmeńską i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej kolejności przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru oraz dwóch łyżek mąki i odstawiamy na około 10 minut. Następnie przesiewamy mąkę, dodajemy do niej rozczyn, sól oraz olej i wyrabiamy ciasto (możemy ciasto wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera z odpowiednimi końcówkami do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą lub olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  • 2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na kilka części, z każdej formujemy mały placuszek z wgłębieniem w środku, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10 minut.
  • 3. W międzyczasie przygotowujemy pesto:
    1) Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
    2) Ser ścieramy na drobnej tarce
    3) Do wysokiego naczynia przekładamy liście rzodkiewki i bazylii, starty ser, uprażone pestki słonecznika, oliwę oraz przyprawę warzywną do potraw oraz pieprz czarny świeżo mielony (według upodobania) i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji, ale takiej w której będą wyczuwalne drobne kawałki pestek słonecznika.
  • 4. Każdy placuszek smarujemy rzodkiewkowym pesto, na nim układamy kawałki szynki parmeńskiej połówki pomidorków koktajlowych oraz plasterki oliwek i posypujemy startym serem żółtym.
  • 5. Tak przygotowane pizzerinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni i pieczemy około 10-15 minut.
  • 6. Gotowe pizzerinki posypujemy listkami rukoli i podjemy z oliwą lub keczupem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oliwki Pomidor Rzodkiewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować