Pizzerinki z rzodkiewkowym pesto, szynką parmeńską i oliwkami

  • wyświetlono: 44 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Postanowiłam wykorzystać liście rzodkiewki i przygotowałam z nich pyszne zielone pesto, które następnie posłużyło mi jako sos do pizzerinek. Kolorowe pizzerinki z rzodkiewkowym pesto, oliwkami, szynką parmeńską i pomidorkami to smakowita przekąska.

aga3103
  • 6 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
1) 20 g świeżych drożdży
2) 400 g mąki pszennej
3) 220 ml ciepłej wody
4) łyżeczka soli
5) łyżeczka cukru
6) 30 g oliwy lub oleju
Pesto:
1) 60 g liści rzodkiewek
2) garść listków bazylii
3) 100 g parmezanu
4) 5 łyżek pestek słonecznika
5) pieprz czarny świeżo mielony
6) 1,5 łyżeczki przyprawy warzywnej do potraw
7) 130 g oliwy lub oleju rzepakowego
Dodatki:
1) ok. 12 szt. pomidorków koktajlowych
2) kilka łyżek czarnych oliwek
3) kilka łyżek startego sera żółtego
4) ok. 80 g szynki parmeńskiej pokrojonej w cienkie plasterki
5) dwie garście rukoli
6) oliwa lub keczup do podania

Sposób przygotowania przepisu:

Pizzerinki z rzodkiewkowym pesto, szynką parmeńską i oliwkami

  • 1. W pierwszej kolejności przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru oraz dwóch łyżek mąki i odstawiamy na około 10 minut. Następnie przesiewamy mąkę, dodajemy do niej rozczyn, sól oraz olej i wyrabiamy ciasto (możemy ciasto wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera z odpowiednimi końcówkami do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą lub olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  • 2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na kilka części, z każdej formujemy mały placuszek z wgłębieniem w środku, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10 minut.
  • 3. W międzyczasie przygotowujemy pesto:
    1) Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
    2) Ser ścieramy na drobnej tarce
    3) Do wysokiego naczynia przekładamy liście rzodkiewki i bazylii, starty ser, uprażone pestki słonecznika, oliwę oraz przyprawę warzywną do potraw oraz pieprz czarny świeżo mielony (według upodobania) i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji, ale takiej w której będą wyczuwalne drobne kawałki pestek słonecznika.
  • 4. Każdy placuszek smarujemy rzodkiewkowym pesto, na nim układamy kawałki szynki parmeńskiej połówki pomidorków koktajlowych oraz plasterki oliwek i posypujemy startym serem żółtym.
  • 5. Tak przygotowane pizzerinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni i pieczemy około 10-15 minut.
  • 6. Gotowe pizzerinki posypujemy listkami rukoli i podjemy z oliwą lub keczupem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

oliwkipizzarzodkiewkakolacjapizzerinkipestopomidorkilunchNo wastepesto rzodkiewkowe

Komentarze

Podobne przepisy

Mini pizze z serem, szynką, cukinią i oliwkami

Dodane przez: beciiaaa

Mini pizze z serem, szynką, cukinią i oliwkami

Rewelacyjna propozycja dla małych...

Pizza ze szparagami i szynką parmeńską

Dodane przez: Kuchnia Marty

Pizza ze szparagami i szynką parmeńską

Pyszna domowa pizza ze szparagami...

Pizzerinki

Dodane przez: rzelkazag

Pizzerinki z kurkami i jajkiem

Mąż uwielbia wszelkie pizzerinki,...

Pizza z pieczarkami i szynką

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Pizza z pieczarkami i szynką

Tradycyjna pizza z szynką i pieczarkami,...

Pizzerinki na cieście z fasoli i cieciorki

Dodane przez: Ola1984

Pizzerinki na cieście z fasoli i cieciorki

Pyszna alternatywa dla tradycyjnych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE