Pizzerinki z porem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Do farszu użyłam tego co miałam pod ręką. Można zabrać je do pracy lub szkoły na drugie śniadanie.

  • 60 min

Składniki:

  • składniki na ciasto:
    2 dag świeżych drożdży
    łyżeczka cukru i łyżeczka mąki do rozczynu
    1/3 szklanki letniej wody
    1,5 szklanki mąki
    szczypta soli
    łyżeczka ziół prowansalskich
    3 łyżki oleju

    farsz;
    por (biała część)
    15 dag wędliny (boczek i szynka)
    garść suszonych pomidorów
    kilka kawłków marynowanej papryki

    oraz
    sól i pieprz do smaku
    olej do smażenia
    przyprawa do pizzy

    sos pomidorowy
    bazylia

Pizzerinki z porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdze rozkruszam i zalewam odrobiną letniej wody, dodaję łyżeczkę cukru i mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce aż zaczyn wyrośnie. Do miski wsypuję mąkę, szczyptę soli, olej, zioła prowansalskie i dodaję zaczyn oraz resztę ciepłej wody. Zagniatam ciasto i odstawiam w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Pora kroję w półplasterki i podsmażam, dodaję pokrojoną w kosteczkę papryke i dodaję suszone pomidory. Podsmażam aż farsz lekko zmięknie. Na koniec dodaję pokrojoną w kostkę wędlinę. Doprawiam solą i pieprzem. Lekko przestudzam. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt, smaruję sosem pomidorowym opruszam przyprawa do pizzy i nakładam farsz. Zostawiam wolne brzegi. Zwijam w roladę. Następnie kroję w 2-3 cm plastry i układam na blasze. Piekę 20 minut w 180 st. Pod koniec pieczenia można posypać startym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy