Pizzerinki z patelni ze szpinakiem i kiełbasą

0 (0 ocen)

Chrupiące pizzerinki ze szpinakiem i kiełbasą smażone na patelni.

Składniki:

  • Ciasto:
    150g mąki pszennej
    130ml letniej wody
    1 łyżeczka drożdży instant
    szczypta soli

    150g mrożonego szpinaku
    3 łyżki mleka
    ½ laski kiełbasy
    2 ząbki czosnku
    1 pomidor
    4 łyżki tartego sera żółtego
    olej do smażenia
    sól do smaku
    pieprz do smaku

Pizzerinki z patelni ze szpinakiem i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pizzerinki z patelni ze szpinakiem i kiełbasą 1. W misce łączymy ze sobą mąkę, sól, drożdże rozpuszczone w letniej wodzie. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    W tym czasie na patelni podsmażamy kilka minut pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę. Na osobnej patelni, na niewielkiej ilości oleju, smażymy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy do niego rozmrożony szpinak, wlewamy mleko. Smażymy około 5 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Formujemy w kształt koła, rozwałkowujemy. Kładziemy na rozgrzaną, wysmarowaną olejem patelnię. Trzymamy na małym gazie około 4 minuty, przekładamy na drugą stronę. Na wierzch układamy plasterki pomidorów, szpinak, kiełbasę i posypujemy serem. Zakrywamy patelnię przykrywką i na małym gazie trzymamy jeszcze 6 minut. Gotowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy