Pizzerinki z mozzarellą i pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkrusz i rozpuść w 250 ml ciepłej wody, odstaw na 15 minut. Mąkę wsyp do miski, dodaj sól i rozpuszczone drożdże, zagnieć ciasto. Przykryj suchą ściereczką i odstaw na około 20 minut do wyrośnięcia.
Przygotuj składniki na wierzch pizzy. Pomidorki umyj i pokrój w plasterki. Mozzarellę odsącz z zalewy i również pokrój w plasterki.
Przecier pomidorowy wyłuż do miseczki, wyciśnij 2 ząbki czosnku, posól, posyp pieprzem, dodaj oliwę, oregano i suszoną bazylię. Wszystkie składniki dokładnie zmieszaj.
Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części i rozwałkuj na okrągłe spody. Lekko zawiń brzegi. Przełuży je na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Każdy z nich posmaruj sosem z przecieru pomidorowego, połuż plasterki mozzarelli i pomidorków. Oprósz pizzerinki suszoną bazylią. Piecz w rozgrzanym piekarniku około 30 minut.
Komentarze