FARSZ:
ok. 10 dag mortadeli
25 dag pieczarek
1 duża cebula
mała puszka kukurydzy
10 dag tartego żółtego sera
przyprawa do pizzy
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego do posmarowania pizzerinek
oliwa do smażenia
1 łyżeczka ziarenek smaku, pieprz
Pizzerinki z mortadelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić rozczyn: drożdże rozmieszać z 1/3 ciepłego mleka, cukrem i 2 łyżkami mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić w pozostałym mleku. Do przesianej mąki dodać sól, jajko, wyrośnięty rozczyn i mleko z margaryną. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto - nie dosypywać więcej mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
2.W międzyczasie przygotować resztę składników: cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki pokroić w plasterki. Przesmażyć razem na oliwie, dodać ziarenka smaku, trochę pieprzu i dusić pod przykryciem do całkowitego odparowania płynu. Mortadelę pokroić w niewielką kosteczkę. Kukurydzę osączyć z zalewy.
3.Wyrośnięte ciasto kroić na mniejsze kawałki i rozwałkowywać na gr. około 1 cm. Z rozwałkowanego ciasta wykrawywać okrągłe placki o śr. około 10 cm. Każdy placek posmarować cienko koncentratem pomidorowym, nałożyć łyżeczkę pieczarek z cebulą, następnie kilka kosteczek mortadeli i łyżeczkę kukurydzy. Całość lekko docisnąć i posypać przyprawą do pizzy. Gotowe ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia, natłuszczonej blasze.
4.Tak przygotowane pizzerinki piec ok. 20-25 min w temp. 180 stopni (do uzyskania złotego koloru). 2 minuty przed końcem pieczenia pizzerinki wyjąć, posypać startym żółtym serem i wstawić ponownie do piekarnika do momentu, aż ser się rozpuści.
Porady
Mortadelę można zastąpić dowolną szynką lub przesmażonym na oleju kurczakiem :)
Komentarze