Pizzerinki z mortadelą

  • wyświetlono: 3206 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Domowe najlepsze :) te piekę od dawna, znikają jeszcze ciepłe :)

mariOla093
  • 150min

Składniki

CIASTO:
1/2 kg mąki
5 dag świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżka cukru
1 1/2 łyżeczki soli
1 jajko
1/4 kostki masła

FARSZ:
ok. 10 dag mortadeli
25 dag pieczarek
1 duża cebula
mała puszka kukurydzy
10 dag tartego żółtego sera
przyprawa do pizzy
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego do posmarowania pizzerinek
oliwa do smażenia
1 łyżeczka ziarenek smaku, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Pizzerinki z mortadelą

  • 1. Zrobić rozczyn: drożdże rozmieszać z 1/3 ciepłego mleka, cukrem i 2 łyżkami mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić w pozostałym mleku. Do przesianej mąki dodać sól, jajko, wyrośnięty rozczyn i mleko z margaryną. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto - nie dosypywać więcej mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • 2. W międzyczasie przygotować resztę składników: cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki pokroić w plasterki. Przesmażyć razem na oliwie, dodać ziarenka smaku, trochę pieprzu i dusić pod przykryciem do całkowitego odparowania płynu. Mortadelę pokroić w niewielką kosteczkę. Kukurydzę osączyć z zalewy.
  • Pizzerinki przed upieczeniem :)3. Wyrośnięte ciasto kroić na mniejsze kawałki i rozwałkowywać na gr. około 1 cm. Z rozwałkowanego ciasta wykrawywać okrągłe placki o śr. około 10 cm. Każdy placek posmarować cienko koncentratem pomidorowym, nałożyć łyżeczkę pieczarek z cebulą, następnie kilka kosteczek mortadeli i łyżeczkę kukurydzy. Całość lekko docisnąć i posypać przyprawą do pizzy. Gotowe ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia, natłuszczonej blasze.
  • 4. Tak przygotowane pizzerinki piec ok. 20-25 min w temp. 180 stopni (do uzyskania złotego koloru). 2 minuty przed końcem pieczenia pizzerinki wyjąć, posypać startym żółtym serem i wstawić ponownie do piekarnika do momentu, aż ser się rozpuści.

Porady

Mortadelę można zastąpić dowolną szynką lub przesmażonym na oleju kurczakiem :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkikukurydzamortadelapizzerinkiDOMOWE PIECZYWO

Komentarze

Podobne przepisy

bułki z farszem

Dodane przez: klementynka

bułeczki z farszem z boczku i pieczarek

Dziś na śniadanie upiekłam takie...

bagietka czosnkowa domowa

Dodane przez: Marica738

Bagietki z nadzieniem czosnkowym

Owa bagietka ma wielu miłośników...

chleb gryczany

Dodane przez: majka190382

CHLEB GRYCZANY Z ZIARNAMI

Bardzo posmakował mojej rodzinie.Pyszny...

image-0bwsciq

Dodane przez: Nemi-Habibi

Bułki z mąki żytniej razowej

Od dłuższego czasu namiętnie dodaję...

Domowa Chałka z kruszonką

Dodane przez: Konto nieaktywne

Domowa chałka z kruszonką

Jest rewelacyjna z masełkiem. Kiedy...

Chleb bezglutenowy z ziemniakami

Dodane przez: Goszka

Chleb bezglutenowy z ziemniakami

Nie mam doświadczenia z pieczenia...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE