Pizzerinki z mortadelą

4.46 (162 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Domowe najlepsze :) te piekę od dawna, znikają jeszcze ciepłe :)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    1/2 kg mąki
    5 dag świeżych drożdży
    1 szklanka ciepłego mleka
    1 łyżka cukru
    1 1/2 łyżeczki soli
    1 jajko
    1/4 kostki masła

    FARSZ:
    ok. 10 dag mortadeli
    25 dag pieczarek
    1 duża cebula
    mała puszka kukurydzy
    10 dag tartego żółtego sera
    przyprawa do pizzy
    1-2 łyżki koncentratu pomidorowego do posmarowania pizzerinek
    oliwa do smażenia
    1 łyżeczka ziarenek smaku, pieprz
Wystaw ocenę:

4.46 (162 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pizzerinki

Pizzerinki z mortadelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić rozczyn: drożdże rozmieszać z 1/3 ciepłego mleka, cukrem i 2 łyżkami mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić w pozostałym mleku. Do przesianej mąki dodać sól, jajko, wyrośnięty rozczyn i mleko z margaryną. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto - nie dosypywać więcej mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • 2. W międzyczasie przygotować resztę składników: cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki pokroić w plasterki. Przesmażyć razem na oliwie, dodać ziarenka smaku, trochę pieprzu i dusić pod przykryciem do całkowitego odparowania płynu. Mortadelę pokroić w niewielką kosteczkę. Kukurydzę osączyć z zalewy.
  • Pizzerinki przed upieczeniem :) 3. Wyrośnięte ciasto kroić na mniejsze kawałki i rozwałkowywać na gr. około 1 cm. Z rozwałkowanego ciasta wykrawywać okrągłe placki o śr. około 10 cm. Każdy placek posmarować cienko koncentratem pomidorowym, nałożyć łyżeczkę pieczarek z cebulą, następnie kilka kosteczek mortadeli i łyżeczkę kukurydzy. Całość lekko docisnąć i posypać przyprawą do pizzy. Gotowe ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia, natłuszczonej blasze.
  • 4. Tak przygotowane pizzerinki piec ok. 20-25 min w temp. 180 stopni (do uzyskania złotego koloru). 2 minuty przed końcem pieczenia pizzerinki wyjąć, posypać startym żółtym serem i wstawić ponownie do piekarnika do momentu, aż ser się rozpuści.

Porady

Mortadelę można zastąpić dowolną szynką lub przesmażonym na oleju kurczakiem :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza Mortadela Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować