Pizzerinki z kwiatami dyni

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Polecam kwiaty dyni wykorzystać je a nie wyrzucać. Są bardzo dobre. Zajadam się nimi od kilku lat i mojej rodzinie smakują. Częstować się kto chętny. Jak to u mnie kolory muszą być, bo ja bez kolorów nie funkcjonuję ha ha doszłam do takiego wniosku.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:

    2 szklanki mąki pszennej wrocławskiej
    szczypta soli
    2 dkg drożdży
    3/4 szklanki letniej wody

    7 kwiatów dyni
    3/4 kostki sera feta
    12 pomidorków koktajlowych
    6 pomidorów suszonych
    1 opakowanie mozzarella kulki
    pieprz
    bazylia

Pizzerinki z kwiatami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wykruszam do miski, wlewam 4 łyżki letniej wody, dodaję 1 łyżkę mąki, szczyptę cukru i rozrabiam. Odstawiam do wyrośnięcia.

    Do zaczynu przesiewam resztę maki, dodaję sól i resztę wody. Wyrabiam łyżką drewnianą około 5 minut. odstawiam przykryte ściereczka do wyrośnięcia.

    Ciasto zagniatam i wałkuję na cienki placek. Wykrawam kwadraty i układam je w foremkach do tarteletek. Odstawiam do wyrośnięcia.
    Kwiaty dyni myję i pozbawiam pręcików. Ser feta rozgniatam widelcem, dodaję pieprz i napełniam nim kwiaty. Układam je na cieście, dodaję kulki mozzarelli odsączone, pomidory suszone pokrojone i pomidory koktajlowe. Wstawiam do piekarnika na 40 minut około. Pizzerinki mają się zarumienić. Dekoruję bazylią

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy