Ciasto drożdżowe i kaszanka stanowią pyszne połącznie! Całość ożywia dodatek papryki i pomidora. „Drożdżówki” możemy podawać na ciepło i zimno! To także idealny dodatek do grilla. Najczęściej podaje je polane ketchupem.
Składniki:
Składniki na około 18 sztuk
Ciasto:
• 0,5 kg mąki,
• 1 szklanka mleka,
• 3 łyżki oleju,
• 0,5 łyżeczki soli,
• 2 jajka,
• 4 dag drożdży,
• 1 łyżeczka cukru,
• jajko do posmarowania ciasta
Nadzienie:
• 400 gram kaszanki,
• 1 pomidor,
• 1 czerwona papryka,
• 1 duża biała cebula,
• ok 5 dag sera żółtego (w plasterkach najlepiej),
• sól, pieprz, majeranek do smaku,
• olej do przysmażenia,
• natka pietruszki do dekoracji
Pizzerinki z kaszanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mleka dodajemy drożdże, cukier i około 2-3 łyki mąki. Całość mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia.
W oddzielnej misce umieszczamy mąkę, sól, olej i jajka. Do przygotowanych składników dodajemy wyrośnięty rozczyn.
2.. Całość wyrabiamy około 15 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia swojej objętości.
Między czasie przygotowujemy nadzienie.
3.NADZIENIE:
Cebule obieramy i kropimy w kostkę. Delikatnie rumienimy na oleju. Następnie dodajemy do niej pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Chwilkę razem smażymy i dodajemy kaszankę. Całość podsmażamy i doprawiamy do smaku.
Pomidora przekrawamy na pół i kroimy w mniejsze części, plasterki.
4.Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę. Wałkujemy na grubość około 1,5 cm. Wycinamy koła i przekładamy na blaszkę. Za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie w każdym kole. Każde smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie.
5.Na kaszance układamy mały plasterek sera żółtego, a na min kawałek pomidora.
Gotowe „drożdżówki” wstawiamy do zimnego piekarnika. Włączamy i pieczemy około 25 minut do zrumienienia (180°C).
Komentarze