Pizzerinki z kaszanką

0 (0 ocen)

Ciasto drożdżowe i kaszanka stanowią pyszne połącznie! Całość ożywia dodatek papryki i pomidora. „Drożdżówki” możemy podawać na ciepło i zimno! To także idealny dodatek do grilla. Najczęściej podaje je polane ketchupem.

Składniki:

  • Składniki na około 18 sztuk
    Ciasto:
    • 0,5 kg mąki,
    • 1 szklanka mleka,
    • 3 łyżki oleju,
    • 0,5 łyżeczki soli,
    • 2 jajka,
    • 4 dag drożdży,
    • 1 łyżeczka cukru,
    • jajko do posmarowania ciasta
    Nadzienie:
    • 400 gram kaszanki,
    • 1 pomidor,
    • 1 czerwona papryka,
    • 1 duża biała cebula,
    • ok 5 dag sera żółtego (w plasterkach najlepiej),
    • sól, pieprz, majeranek do smaku,
    • olej do przysmażenia,
    • natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pizzerinki z kaszanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta i rozczyn 1. Do mleka dodajemy drożdże, cukier i około 2-3 łyki mąki. Całość mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia.
    W oddzielnej misce umieszczamy mąkę, sól, olej i jajka. Do przygotowanych składników dodajemy wyrośnięty rozczyn.
  • ciasto przed wyrośnięciem 2. . Całość wyrabiamy około 15 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia swojej objętości.
    Między czasie przygotowujemy nadzienie.
  • przygotowanie kaszanki 3. NADZIENIE:
    Cebule obieramy i kropimy w kostkę. Delikatnie rumienimy na oleju. Następnie dodajemy do niej pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Chwilkę razem smażymy i dodajemy kaszankę. Całość podsmażamy i doprawiamy do smaku.
    Pomidora przekrawamy na pół i kroimy w mniejsze części, plasterki.
  • uformowane pizzerinki 4. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę. Wałkujemy na grubość około 1,5 cm. Wycinamy koła i przekładamy na blaszkę. Za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie w każdym kole. Każde smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie.
  • przed pieczeniem 5. Na kaszance układamy mały plasterek sera żółtego, a na min kawałek pomidora.
    Gotowe „drożdżówki” wstawiamy do zimnego piekarnika. Włączamy i pieczemy około 25 minut do zrumienienia (180°C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować