Idealne na letnie spotkania w ogrodzie, pełne słonecznych smaków: pomidorów, miękkiego camemberta i świeżej rukoli. Pachnące oregano i świeżo zmielonym pieprzem.
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
- mąka pszenna (typ 550): 500 gramów
- woda ciepła (do ciasta): 300 mililitrów
- oliwa z czosnkiem i papryką: 2 łyżeczki
- drożdże: 15 dekagramów
- sól,: 2 łyżeczki
- pomidory czerwone: 4 sztuki
- ser pleśniowy typu camembert: 1 opakowanie
- kiełbasa chorizo pokrojona w plasterki: 30 dekagramów
- rukola: 1 opakowanie
- oregano suszone: 3 łyżeczki
Pizzerinki z chorizzo, serem camembert i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki wlać ok. 7 łyżek ciepłej wody i rozpuścić w niej drożdze. Pozostawić na ok. 15 minut.
2.Do miski wsypać mąkę, sól, wodę, drożdze i oliwę. Wyrobić ciasto i pozostawić przykryte ściereczką na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
3.Po tym czasie podzielić na porcje i podzielić na małe pizze. Podczas wyrastania ciasta sparzyć pomidory i rozgnieść widelcem. Odsączyć, dodać oregano. Pokroić składniki pizzerinek.
4.Pomidory rozsmarować na pizzerinkach, dodać ser, plasterki pomidora i chorrizo.Posypać oregano. Piec w piekarniku przez ok. 20 minut w temp. 200 stopni.
5.Po wyciągnięciu posypać rukolą i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze