Pizzerinki są proste i szybkie w przygotowaniu. To co na nich położymy zależy tylko i wyłącznie od naszych smaków mi zachcianek. W tym wydaniu posmakowały nawet tym domownikom, którzy nie przepadają za szpinakiem.
Składniki:
Ciasto:
• 30 dag maki,
• 3 łyżki oleju,
• 150 ml mleka,
• ¼ kostki drożdży,
• 1/3 łyżeczki soli,
• ½ łyżeczki cukru,
• 1 jajko
• Białko do posmarowania
Nadzienie:
• Około 35-40 dag mrożonego szpinaku ( u mnie rozdrobniony),
• 2 łyżki śmietany,
• 3 łyżki startego żółtego sera,
• Sól, pieprz do smaku,
• 2 ząbki czosnku czosnku,
• Około 6 jajek,
• Łyżka masła,
Pizzerinki szpinakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mleko podgrzewamy delikatnie. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej przygotowane mleko, olej, jajko oraz sól. Zagniatamy ciasto około 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Gotowe dzielimy na około 6 części. Z każdej części formujemy placuszek. Układamy na blaszce. Za pomocą szklanki spłaszczamy środek (dno szklanki maczamy wcześniej w mące). Pozostawiamy na brzegach niewielką krawędź.
Boki ciasta smarujemy białkiem. W środek nakładamy szpinakowy farsz, oraz wbijamy jajko.
Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut (180°).
2.Nadzienie:
Masło rozpuszczamy na patelni. Dokładamy do niego szpinak oraz przeciśnięty przez praskie czosnek. Dusimy go kilka minut. Gotowy mieszamy ze śmietaną, serem oraz doprawiamy.
Nadzieniem szpinakowym wypełniamy pizzerinki. W środku robimy delikatne wgłębienie i wbijamy w nie jajko. Pieczemy.
Komentarze