Pizzerinki pełnoziarniste ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Oto zdrowa i smaczna przekąska. Sprawdza się na imprezach a zabrana do szkoły/pracy zamiast kanapki smakuje świetnie.

Składniki:

  • 350g mąki pszennej pełnoziarnistej
    20g świeżych drożdży
    200ml ciepłej wody
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    2 łyżeczki suszonego oregano

    1 filet z kurczaka
    200g mozzarelli
    200g świeżego szpinaku
    1/2 puszki kukurydzy
    koncentrat pomidorowy
    sól, pieprz, bazylia, oregano

Pizzerinki pełnoziarniste ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z solą i oregano.
  • 2. Do ciepłej wody dodajemy pokruszone drożdże wraz z cukrem. Mieszamy do rozpuszczenia, po czym wlewamy do miski z mąką i wyrabiamy przez 5-10 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt mocno się kleić, dosypujemy mąkę. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1h.
  • 3. Filet kroimy w malutką kostkę, posypujemy bazylią i oregano i smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
  • 4. Wyrośnięte ciasto odrywamy po kawałku, formujemy kulę i palcami rozgniatamy na kształt koła, pozostawiając wyższe brzegi. Przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika wysmarowaną olejem, po czym kolejno: smarujemy koncentratem, posypujemy mozzarellą, kładziemy szpinak, kurczaka, kukurydzę. Posypujemy szczyptą bazylii i oregano.
  • 5. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 10-15 minut.

Komentarze

Podobne przepisy