Pizzerinki na cieście z fasoli i cieciorki

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna alternatywa dla tradycyjnych pizzerinek na drożdżowym cieście. Taka wersja smakuje świetnie i dostarczy zdrowej porcji energii.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1 puszka (425 ml) mixu fasoli z cieciorką "Ugotowane na parze"
    1 duże jajko
    2 łyżki mąki orkiszowej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Sos:
    3 łyżki pikantnego ketchupu (najlepiej domowego)
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    1/2 łyżki oliwy z oliwek
    szczypta soli
    szczypta cukru
    1 duży przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
    1 łyżeczka suszonego oregano
    Dodatki:
    125 g mozzarelli
    2 łyżki kukurydzy z puszki
    4 plastry szynki parmeńskiej
    5 pomidorków paprykowych (czerwonych i żółtych)
    1 mała cebula
    kilka zielonych oliwek
    2 łyżki startego parmezanu
    1 łyżeczka oregano
    Do podania:
    listki bazylii
    garść rukoli
    garść szpinaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pizzerinki na cieście z fasoli i cieciorki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mix fasoli z cieciorką odcedzić i przepłukać wodą. Zmiksować z jajkiem na gładkie pure. Dodać mąkę, proszek oraz sól i całość dokładnie wymieszać. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Na papier nakładać porcję ciasta i rozsmarować na okrąg o grubości kilku milimetrów. Tak przygotowane pizzerinki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół) i podpiec przez ok. 15 minut, do czasu, aż patyczek wbity w środek będzie czysty.
    Składniki sosu wymieszać w misce. Na podpieczone spody wysmarować porcje sosu, ułożyć pokrojoną mozzarellę, kukurydzę, cienkie plasterki cebuli, porwaną na kawałki szynkę, połówki pomidorków oraz oliwki. Całość posypać startym parmezanem oraz oregano. Ponownie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15-20 minut, do czasu, aż ser się rozpuści, a ciasto lekko zarumieni. Na gotowe pizzerinki ułożyć listki bazylii, rukoli i szpinaku.

Porady

Dla wzbogacenia smaku do ciasta możecie użyć ulubione suszone zioła: tymianek, oregano czy rozmaryn. Można też wzbogacić jego smak dodając pestki słonecznika, siemię lniane, czarnuszkę lub nasiona chia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować