Pizzerinki z ciasta francuskiego po włosku

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste pizzerinki z ciasta francuskiego z dodatkami w stylu włoskim... pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, mozzarellą oraz bazylią. Mogą być świetną alternatywą dla tradycyjnych pizzerinek z ciasta drożdżowego - przygotowuje się je błyskawicznie, a do tego pysznie smakują. Aby je wykonać nie trzeba posiadać żadnych zdolności kulinarnych, gdyż w przeciwieństwie do ciasta drożdżowego, nie ma tu co zepsuć i każdemu się udadzą...
Bardzo proste rozwiązanie, a doskonale sprawdza się na różnego rodzaju imprezach. Idealna propozycja, gdy nie mamy czasu na stanie w kuchni lub gdy pojawią się niespodziewani goście.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 op. ciasta francuskiego
    18 czarnych oliwek
    2 kule sera mozzarella
    18 pomidorków koktajlowych
    18 listków bazylii
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pizza Pizzerinki Przekąski

Pizzerinki z ciasta francuskiego po włosku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser mozzarella odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki. Oliwki również odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki. Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Listki bazylii myjemy i osuszamy.
    Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 18 małych prostokątów. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku układamy 2-3 plasterki mozzarelli, kilka plasterków pomidorków oraz kilka plasterków oliwek. Lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 min.
    Na wierzchu każdej upieczonej pizzerinki układamy po listku bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować