Pizzerinki chili z salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:Drożdże rozkruszyć wsypać do kubeczka wraz z cukrem oraz mąką.Zalać ciepłą wodą, wymieszać do powstania konsystencji śmietany( ewentualnie dodać mąki)Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 15min. do wypłynięcia drożdży na wierzch i powstania pęcherzyków. Mąkę wsypać do miski ,wymieszać z solą i pieprzem.Na środku zrobi dołek,wlać gotowy rozczyn wymieszany wcześniej z olejem. Zagnieść ciasto aż będzie miękkie i elastyczne.Przełożyć do czystego naczynia wysmarowanego olejem ,odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 h.
2.Dodatki: Cebule pokroić w piórka.
Pieczarki obrać , umyć , pokroić w plastry.
Paprykę chili umyć , posiekać drobno.
Połączyć z ketchupem oraz jalapeno.
Ciasto na pizzę podzielić na 6 części , każdy rozwałkować nie zbyt cienko na stolnicy oprószonej mąką.
Pizzerinki smarować sosem ,posypać serem żółtym ,układać po 2 plastry salami , pieczarki , cebulę oraz ponownie odrobinę sera.
3.Pizzerinki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 25 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Komentarze