Pizzerinki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszniutkie, domowe mini pizze dla całej rodziny.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szkl mąki
    3 dkg świeżych drożdży
    1 szkl wody niegazowanej
    3 łyżki oleju
    1,5 łyżeczki cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    Farsz:
    10 dkg szynki
    1/2 laski cienkiej kiełbasy
    3 cebule
    30 dkg pieczarek
    2 duże pomidory
    1 papryka zielona
    20 dkg sera żółtego
    sól, pieprz
    oliwa

Pizzerinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy ciasto. 1. Przygotowujemy ciasto. Połowę wody podgrzewamy w garnuszku, dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier. Starannie mieszamy, aż wszystko się rozpuści. Do miski przesiewamy mąkę. Wlewamy rozpuszczone drożdże, mieszamy. Następnie wlewamy pozostałą wodę, olej oraz wsypujemy sól. Mieszamy. Reką zagniatamy ciasto, do momentu aż przestanie się kleić do ręki (około 10 minut). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 50 minut.
  • Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na tłuszczu. 2. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na tłuszczu.
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka, także podsmażamy. 3. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, także podsmażamy. Paprykę kroimy w cienkie paski i również podsmażamy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórek i kroimy w kostkę. Wędliny kroimy na mniejsze kawałki. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Przygotowujemy pizzerinki. 4. Z wyrośniętego ciasta formujemy niewielkie okrągłe placuszki, układamy na blaszce z pergaminem. Na cieście układamy kolejno porcje pomidorów, cebuli, pieczarek, papryki, wędliny oraz sera. Całość posypujemy solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni. Podajemy polane keczupem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy