na ok 15 sztuk
ciasto:
300 g mąki pszennej
100 g mąki kukurydzianej
3 dag drożdży
3 łyżki oleju
2/3 szklanki mleka
0.5 łyżeczki soli
0.5 łyżeczki cukru
oregano, pieprz
Farsz:
ok 15 dag pieczarek
3-4 cebule
15 dag startego sera żółtego
olej/oliwa
1.Ciasto: Drożdże rozpuścić w połowie letniego mleka wraz z dodatkiem cukru. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać do niej podrośnięte drożdże oraz resztę składników. Wyrobić ciasto ręcznie lub w automacie do mieszania ciast. Odstawić na ok pół godziny do wyrośnięcia.
2.Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, podsmażyć na odrobinie oleju/oliwy. Cebulę pokroić i zeszklić.
3.Sos: przecier pomidorowy wymieszać z ketchupem i przyprawić do smaku.
4.Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 0,5 cm i wykrawamy okrągłe placuszki ( pizzerinki można formować ręcznie lub wykrawać np miseczką).
Przekładamy na blachę. Każdą pizzerinkę smarujemy sosem, układamy pieczarki i cebulę a następnie posypujemy startym serem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 10-15 minut. Smacznego:)
Porady
Ser żółty można zastąpić mozzarellą, Farsz można dowolnie komponować.
Komentarze