Pizzerinki

0 (0 ocen)

Idealna przekąska zarówno na ciepło jak i zimno.

Składniki:

  • na ok 15 sztuk
    ciasto:
    300 g mąki pszennej
    100 g mąki kukurydzianej
    3 dag drożdży
    3 łyżki oleju
    2/3 szklanki mleka
    0.5 łyżeczki soli
    0.5 łyżeczki cukru
    oregano, pieprz

    Farsz:
    ok 15 dag pieczarek
    3-4 cebule
    15 dag startego sera żółtego
    olej/oliwa

    Sos:
    3 łyżki przecieru pomidorowego
    1 łyżka ketchupu
    1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
    przyprawy: sól, pieprz do smaku,oregano, papryka słodka/ostra

Pizzerinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Drożdże rozpuścić w połowie letniego mleka wraz z dodatkiem cukru. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać do niej podrośnięte drożdże oraz resztę składników. Wyrobić ciasto ręcznie lub w automacie do mieszania ciast. Odstawić na ok pół godziny do wyrośnięcia.
  • 2. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, podsmażyć na odrobinie oleju/oliwy. Cebulę pokroić i zeszklić.
  • 3. Sos: przecier pomidorowy wymieszać z ketchupem i przyprawić do smaku.
  • Pizzerinki 4. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 0,5 cm i wykrawamy okrągłe placuszki ( pizzerinki można formować ręcznie lub wykrawać np miseczką).
    Przekładamy na blachę. Każdą pizzerinkę smarujemy sosem, układamy pieczarki i cebulę a następnie posypujemy startym serem.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 10-15 minut. Smacznego:)

Porady

Ser żółty można zastąpić mozzarellą, Farsz można dowolnie komponować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy