pizzerinki

0 (0 ocen)

  • 50 min

Lepsze niż te ze sklepu, idealne na kolację czy drugie śniadanie

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto: 5 dag drożdży, szklanka ciepłego mleka, 2 szklanki mąki, łyżka cukru, jajko, szczypta soli.
    Wierzch: koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie, bazylia, kukurydza konserwowa, pomidor, 20 dag kiełbasy, cebula, 30 dag żółtego sera, 30 dag pieczarek, olej

Pizzerinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: łyżkę mąki, cukier i drożdże rozprowadzamy w mleku i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy podwoją swoja objętość dodajemy je do miski z mąką, wbijamy jajko, solimy. wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na min 15 min. Następnie rozwałkowujemy na cienkie placki i wycinamy koła, smarujemy je olejem.
  • 2. Pieczarki podsmażyć z cebula, ostudzić. Kiełbasę pokroić w kostkę, również podsmażyć, pomidora pokroić w kostkę.
    Sos: kilka łyżeczek koncentratu przełożyć do małej miseczki i dodać zioła. Sosem posmarować placki ciasta i nakłuć widelcem.
    Na posmarowane sosem placki położyć trochę pieczarek, na to kiełbasę, kukurydzę, pomidora. Na koniec obficie posypać żółtym serem i ziołami. Piec je po ok 30 min.

Komentarze

Podobne przepisy