Pizzerinki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Idealna ciepła przekąska,która nigdy się nie znudzi!!!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1/2 litr mleka
    5 dag drożdży
    1łyżka cukru
    1 jajko
    8 łyżek oliwy z oliwek
    1łyżeczka soli
    ok.80 dag mąki
    Na wierzch:
    1 cebula
    20 dag szynki konserwowej
    20 dag pieczarek
    15 dag sera żółtego
    2 łyżki oleju
    pieprz,sól,zioła prowansalskie do smaku

Pizzerinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem,dodać lekko ciepłe mleko,wbić jajko roztrzepać,dodać oliwę,mąkę(mąki tyle aby ciasto miało konsystencję ciasta na proziaki),sól.Dokładnie wyrobić ciasto,przykryć pozostawić na ok. 20 min. do wyrośnięcia.
    Farsz:
    Cebulę obrać ,drobno pokroić,pieczarki oczyścić ,również pokroić .Poddusić na oleju najpierw cebulę,gdy się zeszkli, dodać pieczarki i udusić razem.Przestudzić.Ser żółty i szynkę zetrzeć na grubej tarce.Wymieszać wszystko razem, doprawić do smaku przyprawami.
    Gdy ciasto gotowe (wyrośnięte) rozwałkować go na posypanej mąką stolnicy na grubość ok.0,5 cm i wykrawać szklanką kółka.Na każdy krążek ciasta, nakładać po łyżce farszu.Pizzerinki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach (podrosną w czasie pieczenia).Wkładać do nagrzanego piekarnika od 170do 180 stopni,piec ok. 15-20 min.(termoobieg 160 stopni przez ok.15 min.)

Porady

Doskonałe na gorąco polane keczupem do barszczyku czerwonego lub na zimno.

Komentarze

Podobne przepisy