Idealna ciepła przekąska,która nigdy się nie znudzi!!!
2 godz.
Składniki:
1/2 litr mleka
5 dag drożdży
1łyżka cukru
1 jajko
8 łyżek oliwy z oliwek
1łyżeczka soli
ok.80 dag mąki
Na wierzch:
1 cebula
20 dag szynki konserwowej
20 dag pieczarek
15 dag sera żółtego
2 łyżki oleju
pieprz,sól,zioła prowansalskie do smaku
1.Drożdże rozetrzeć z cukrem,dodać lekko ciepłe mleko,wbić jajko roztrzepać,dodać oliwę,mąkę(mąki tyle aby ciasto miało konsystencję ciasta na proziaki),sól.Dokładnie wyrobić ciasto,przykryć pozostawić na ok. 20 min. do wyrośnięcia.
Farsz:
Cebulę obrać ,drobno pokroić,pieczarki oczyścić ,również pokroić .Poddusić na oleju najpierw cebulę,gdy się zeszkli, dodać pieczarki i udusić razem.Przestudzić.Ser żółty i szynkę zetrzeć na grubej tarce.Wymieszać wszystko razem, doprawić do smaku przyprawami.
Gdy ciasto gotowe (wyrośnięte) rozwałkować go na posypanej mąką stolnicy na grubość ok.0,5 cm i wykrawać szklanką kółka.Na każdy krążek ciasta, nakładać po łyżce farszu.Pizzerinki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach (podrosną w czasie pieczenia).Wkładać do nagrzanego piekarnika od 170do 180 stopni,piec ok. 15-20 min.(termoobieg 160 stopni przez ok.15 min.)
Porady
Doskonałe na gorąco polane keczupem do barszczyku czerwonego lub na zimno.
Komentarze