Pizzerinki

0 (0 ocen)

Najstarszy plackek z dodatkami, uwielbiany przez miliony ludzi. Okrągła, najbardziej charakterystyczna potrawa na świecie z ciągnącym serem. Prawdziwa włoska pizza ma cienki spód, natomiast amerykańskiet są grubasami. Szukając kompromisu stworzyłam coś pośredniego, nie za grube i nie za cienkie.

Składniki:

  • • 500 g mąki pszennej
    • 25 g drożdży
    • 1/3 szklanki ciepłego mleka
    • 1 łyżeczka cukru
    • 4 łyżki oleju
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 szklanki ciepłej wody
    Sos pomidorowy
    • 1 puszka pomidorów krojonych z oregano i bazylią
    • 1/2 szklanki keczupu pikantnego
    Dodatki
    • 30 dkg sera żółtego
    • kilka plasterków szynki konserwowej
    • 10 dkg salami
    • 1 pieczone udko kurczaka
    • po 1/2 papryki żółtej i zielonej
    • kilka oliwek czarnych
    • kilka pomidorków koktajlowych
    • oregano, zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pizza

Pizzerinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pizzerinki 1. • Rozdrobnione drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawić na kilka minut aby sfermentowały.
    • Przesiać mąkę do dużej miski, wymieszać z solą, olejem i drożdżami. Dolać ciepłą wodę.
    • Zagnieść ciasto, aż będzie się gładko odklejać od ręki. W razie potrzeby dolać wodę lub dosypać mąkę.
    • Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
    • Ciasto podzielić na trzy części, 1/3 odłożyć.
    • Z 2/3 ciasta zrobić wałek i podzielić go na 7 części.
    • Każdą część rozwałkować na mały placuszek.
    • Placuszki ułożyć na blasze posmarowanej olejem układając kwiatek.
    • Pomidory odcedzić od soku, który odlać i zmiksować pomidory z keczupem.
    • Każdą pizzerinkę posmarować pomidorami i posypać startym żółtym serem.
  • Pizzerinki 2. • Na dwie położyć kawałki pieczonego kurczaka i paski zielonej papryki.
    • Na dwie następne po kilka plastrów salami i paski papryki żółtej.
    • Na następne szynka konserwowa i oliwki.
    • Na środku połówki pomidorków koktajlowych.
    • Posypać oregano i ziołami prowansalskimi.
    • Piec w piekarniku ustawionym na maksimum - u mnie 230 st.C, przez 12 minut.

Porady

Jeśli pozostanie ciasto, zrobić okrągły placek i postępować tak samo, dodając pozostałe dodatki. Piec również 12 minut. Pizzy nie jada się polanej ketczupem, tylko ewentualnie oliwą. Za keczup robi sos pomidorowy, do którego można dodać keczup. Jeśli więc w pizzerii nie ma ketchupu, to nie należy o niego prosić, bo to wielkie faux pas, szczególnie we Włoszech.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować