Pizzerinki

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pizza w mniejszym i szybszym wydaniu.

  • 50 min

Składniki:

  • 380g mąki pszennej
    190 ml letniej przegotowanej wody
    3 łyżki oleju lub oliwy
    5 g drożdży instant lub 16 g świezych
    1/2 łyżeczki soli
    3/4 łyżeczki cukru

    150 g salami lub szynki (najlepiej wędzonej)
    20 oliwek
    100 g sera żółtego (mozzarella, gouda, cheddar)
    50g sera koziego
    5 łyżek przecieru pomidorowego
    szczypta soli
    szczypta pieprzu
    łyżeczka ziół prowansalskich

Pizzerinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy z odrobina letniej wody oraz cukrem. Nastepnie dodajemy make, sól i oliwę. Wyrabiamy ciasto dolewajac stopniowo resztę wody az do uzyskania konsystencji ciasta odrywajacego sie od dłoni.
    Nastepnie ciasto pod przykryciem pozostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
    Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na posypany mąką blat i rozwałkować na kształt prostokąta.Przecier pomidorowy wymieszać z solą i ziołami prowansalskimi.Salami lub szynkę pokroić w paski a następnie w kostkę. Oliwki drobno posiekać, ser żółty zetrzeć na tarce, a kozi pokroic w plastry.
    Sos pomidorowy rozsmarować na cieście, ułożyć wędlinę, oliwki i sery (zostawić centymetrowy margines od jednego brzegu). Prostokąt zwinąć w rulon, tak aby „czysty” brzeg znalazł się na wierzchu. Zacisnąć lekko brzeg i pokroić w 2-2.5 cm plastry. Układać na blasze i piec 12-15 minut w 220 stopniach.

Porady

Na zimno wcale nie są gorsze

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy