380g mąki pszennej
190 ml letniej przegotowanej wody
3 łyżki oleju lub oliwy
5 g drożdży instant lub 16 g świezych
1/2 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki cukru
150 g salami lub szynki (najlepiej wędzonej)
20 oliwek
100 g sera żółtego (mozzarella, gouda, cheddar)
50g sera koziego
5 łyżek przecieru pomidorowego
szczypta soli
szczypta pieprzu
łyżeczka ziół prowansalskich
1.Drożdże rozpuszczamy z odrobina letniej wody oraz cukrem. Nastepnie dodajemy make, sól i oliwę. Wyrabiamy ciasto dolewajac stopniowo resztę wody az do uzyskania konsystencji ciasta odrywajacego sie od dłoni.
Nastepnie ciasto pod przykryciem pozostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na posypany mąką blat i rozwałkować na kształt prostokąta.Przecier pomidorowy wymieszać z solą i ziołami prowansalskimi.Salami lub szynkę pokroić w paski a następnie w kostkę. Oliwki drobno posiekać, ser żółty zetrzeć na tarce, a kozi pokroic w plastry.
Sos pomidorowy rozsmarować na cieście, ułożyć wędlinę, oliwki i sery (zostawić centymetrowy margines od jednego brzegu). Prostokąt zwinąć w rulon, tak aby „czysty” brzeg znalazł się na wierzchu. Zacisnąć lekko brzeg i pokroić w 2-2.5 cm plastry. Układać na blasze i piec 12-15 minut w 220 stopniach.
Komentarze