Pizzerinki

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przepis wypróbowałam wiele razy i zawsze są przepyszne

  • 20 min

Składniki:



  • Ciasto:



    3 dag drożdży

    2 szklanki mąki

    1 łyżeczka cukru

    1/2 łyżeczki soli

    2 łyżki oleju

    3/4 szklanki wody



    Farsz:


    20 dag pieczarek

    10 dag szynki

    1 papryka czerwona

    1/2 puszki kukurydzy konserwowej

    15 dag żółtego sera

    szczypta oregano

    1 sos boloński

    4 łyżki oleju



Pizzerinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Przygotuj w misce rozczyn z drożdży , połowy ilości wody i cukru.

    Do rozczynu dodaj mąkę, sól, olej i pozostałą ilość wody.

    Wyrób gładkie i sprężyste ciasto.

    Odstaw wyrobione ciasto do wyrośnięcia w miseczce pod ściereczką na około 20 minut.

    Cebulę pokrój w piórka, pieczarki w plasterki, szynkę i paprykę w kosteczkę.

    Cebulę zrumień na dwóch łyżkach oleju, następnie dodaj pieczarki i podsmażaj całość przez około 5 minut.

    Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 0,5 cm, wykrój z niego okręgi o średnicy ok. 9 cm.

    Pizzerinki ułóż na wysmarowanej olejem blaszce.

    Na każdej pizzerince rozsmaruj 1 łyżeczkę sosu bolońskiego, ułóż pieczarki z cebulą, pokrojoną szynkę, paprykę i posyp kukurydzą.

    Wierzch posyp startym żółtym serem i oregano.

    Pizzerniki piecz około 15 minut w uprzednio podgrzanym do temperatury około 200°C piekarniku do momentu rozpuszczenia sera i zrumienienia ciasta.

Porady

Można też zamiast gotowego sosu zrobić swój dodając do pomidorów z puszki przyprawy i śmietanę .

Komentarze

Podobne przepisy