Pizzerinki

0 (0 ocen)

  • 35 min

Wyśmienita uczta dla smakoszy pizzy. Moje małe pizzerinki są przepyszne , łatwe w przygotowaniu oraz tanie . Można zabrać je na piknik , do pracy lub poczęstować gości :) :)

  • 35 min

Składniki:

  • CIASTO :
    3 szklanki mąki
    4-5 dkg drożdży
    1 szklanka wody
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    16 łyżek oleju (pół szklanki)


    FARSZ:
    1 przecier
    przyprawa uniwersalna,pieprz,majeranek
    kiełbasa lub mortadela 0,5 kg
    2 łyżeczki masła
    2-3 cebule
    40 dkg sera żółtego

Pizzerinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO :
    Drożdże i cukier rozpuścić w letniej wodzie , dodać trochę mąki (poczekać aż zacznie rosnąć) ,dodać mąkę i wyrabiać ciasto jak na pierogi (tylko w misce) i stopniowo dodawać olej. Pozostawić w cieple na 15-20 minut (nie dłużej ! ) do wyrośnięcia ,tak żeby ciasto zaczęło troszkę rosnąć.Wałkować w kwadraty , nakładać farsz , zawijać jak bułki, a na środku robić większy otwór.
  • 2. FARSZ :
    Mortadelę i cebulę pokroić w kostkę (cebulę drobniutko),ser zetrzeć na tarku na grubych oczkach. Wszystko zmieszać (dodać mały słoiczek przecieru i przyprawy ). Piec w nagrzanym piekarniku (160-180 stopni) 40 -45 minut.

Porady

Farsz każdy może sobie wzbogacić lub uprościć. Jak kto lubi :) Smacznego !

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy