1.
Ciasto: Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże, cukier i sól. Wymieszać. Mleko trochę podgrzać, dodać do niego olej i wlać do suchych składników. Mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie od niej odchodzić. Następnie chwilę wyrobić ręcznie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.
Pieczarki obrać, umyć i pokroić na małe kawałeczki. Wrzucić do wrzącej wody i gotować do miękkości. Posolić do smaku i przestudzić. Paprykę umyć i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
3.
Kiedy ciasto podwoi objętość to wyłożyć go na stolnicę podsypana mąką. Chwilę wyrobić i rozwałkować na prostokąt. Posmarować ciasto ketchupem i wyłożyć na niego pieczarki, paprykę i posypać oregano.
4.
Ciasto z farszem zwinąć jak roladę.
5.
Następnie kroić na około 3entymetrowe kawałki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem. Na każdą pizzerinkę położyć plaster pomidora i posypać serem żółtym. Piec w 200 stopniach przez 15 minut.
Porady
W czasie pieczenia można jeszcze raz posypać pizzerinki serem ;-)
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze