Pizzerinki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealne dla dzieci.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • składniki na ciasto:
    3 dag. drożdży
    łyżka cukru
    2 szklanki mąki
    szczypta soli
    2 łyżki oleju
    1 szklanka ciepłej wody
    kasza manna do podsypania
    Nadzienie:
    plasterki wędliny
    2 cebule
    papryka
    20 dag. sera żółtego
    sól, pieprz,
    olej
    ketchup

Pizzerinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    1/4 szklanki wody lekko podgrzewamy i dodajemy cukier oraz drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy drożdże podwoją swoją objętość dodajemy je do mąki i dokładamy resztę składników. Wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite. Ostawiamy w ciepłe miejsce na około 50 minut.
    Cebulę kroimy w piórka, a paprykę w paseczki i przesmażamy na oleju, doprawiając do smaku.
    Gdy ciasto już wyrośnie odrywamy kawałki i rozwałkowujemy na małe placki podsypując kaszą manną- będą chrupiące. Kładziemy na blachę piekarnika i podpiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
    Po podpieczeniu smarujemy ketchupem i kładziemy na każdą plasterek wędliny, trochę cebuli z papryką i posypujemy startym serem. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy do czasu rozpuszczenia się sera.
    Po wyjęciu polewamy ketchupem.

Porady

Można dodać do farszu pokrojonego ananasa z puszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy