Pizzerinki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pizzerinki na cieście francuskim z sosem czosnkowym

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *gotowe ciasto francuskie
    *kilka plastrów salami
    *kilka pieczarek
    *kilka pomidorków
    *ser mozzarella
    *oliwa
    Na sos:
    *kilka łyżek jogurtu naturalnego
    *łyżka majonezu
    *2 ząbki czosnku

Pizzerinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pizzerinki z sosem czosnkowym 1. 1. Najpierw łączę jogurt naturalny z majonezem, następnie dodaję rozgnieciony czosnek. Gotowy sos wstawiam na jakiś czas do lodówki.
    2. Kroję salami na małe kawałki, a pieczarki, pomidorki i mozzarellę na plasterki.
    3. Ciasto francuskie kroję na kwadraty o boku około 5 centymetrów. Każdy z nich skrapiam delikatnie oliwą, następnie smaruję sosem czosnkowym.
    4. Pokrojone wcześniej składniki układam na cieście francuskim w następującej kolejności: salami, pieczarki, pomidorki i na koniec ser mozzarella.
    5. Pizzerinki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekę do wyrośnięcia i zrumienienia 15 minut.

Porady

Pizzerinki można robić z różnymi składnikami. Ja również przyrządzam je na sosie pomidorowym. Wówczas robię sos z koncentratu i ketchupu, do którego dodaję suszoną bazylię i oregano.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy